Sputnik

Chinese president Xi steunt Russische president Poetin in dispuut met Westen: "Tegen elke verdere uitbreiding van NAVO"

De Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin hebben zich in een gezamenlijke verklaring verzet tegen "elke toekomstige uitbreiding van de NAVO". Ook de vorming van militaire en andere blokken in de regio van Azië en de Stille Oceaan klagen ze aan. Poetin is in Peking voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen en voor gesprekken met "vriend en strategische partner" Xi.

Het was de eerste keer sinds 2019 dat Xi en Poetin elkaar persoonlijk zagen. De gesprekken zijn vooral bedoeld om het buitenlandse beleid van de twee grootmachten op elkaar af te stemmen.

Volgens Poetin is de relatie tussen Rusland en China van een uitzonderlijke kwaliteit, "zonder weerga". "Onze bilaterale relaties zijn geëvolueerd in een geest van vriendschap en strategisch partnerschap", vertelde hij aan Russische media voor zijn ontmoeting met Xi. Een partnerschap dat ze nog meer willen uitdiepen. "We hebben een waardige relatie waarin elkeen de ander helpt en steunt in zijn ontwikkeling."

Vladimir Poetin is een van de weinige wereldleiders die naar China is gereisd voor de opening van de Winterspelen, bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

China en Rusland, schouder aan schouder

De twee leiders legden een gezamenlijke verklaring af over hun "gemeenschappelijke visie over internationale veiligheid". Daarbij werd duidelijk dat China Rusland steunt in zijn dispuut met Oekraïne en het Westen. Poetin en Xi kanten zich gezamenlijk tegen "elke toekomstige uitbreiding van de NAVO" en roepen de NAVO ook op om de "Koude Oorlogmentaliteit" achterwege te laten. China steunt ook alle Russische veiligheidseisen die het aan het Westen heeft gesteld.

De twee landen veroordelen ook de oprichting van het AUKUS-pact, een strategische, militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. China en Rusland verzetten zich tegen de oprichting van militaire of andere blokken in de regio van Azië en de Stille Oceaan, die ze als een destabiliserende factor in de regio zien.

Poetin en Xi steunen elkaar ook in andere internationale zaken binnen elkanders invloedssfeer. Zo staat Rusland achter het principe van "één China" en is het gekant tegen onafhankelijkheid van Taiwan. Beide landen zullen naar eigen zeggen ook nauwer samenwerken om kleurenrevoluties en "externe inmenging" daarin de kop in te drukken. Ze verwijzen daarmee naar revoluties in ex-Sovjetstaten, zoals de Oranjerevolutie in Oekraïne of de Rozenrevolutie in Georgië.

Sputnik

Gascontract

Daarnaast zullen er tijdens het bezoek van Poetin aan China ook heel wat akkoorden in de handel, energie en andere zaken gesloten worden. Zo stelt Rusland voor om 10 miljard kubieke meter gas per jaar aan China te leveren. Rusland is al langer dan vandaag een belangrijke leverancier van energie voor de enorme Chinese economische ontwikkeling.

Poetin woont vandaag ook de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen bij. Hij is er zowat de hoogste gast, nadat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen beslist hebben om geen hoogwaardigheidsbekleders naar de ceremonie te sturen, uit protest tegen de schending van mensenrechten in China, met name die van de Oeigoeren en andere moslimminderheden. Poetin hekelde die instelling van de VS en andere landen.

Poetin komt aan in het "Vogelneststadion" in Peking voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen.
Getty Images 2022

Meest gelezen