Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Reddingswerkers op tientallen centimeters van Rayan (5), kleuter in put zou niet meer reageren

Marokkaanse reddingswerkers zijn slechts enkele tientallen centimeters verwijderd van Rayan, de kleuter die dinsdag in een put viel. De 5-jarige jongen bevindt zich op 32 meter diepte op de bodem van de put.

Annelies Baeten en Guy Stevens

Vrijdagavond waren verschillende graafmachines in de weer en hulpverleners verwachtten dat de jongen ‘in de komende uren’ gered zou kunnen worden. De reddingswerkers waren vrijdagavond rond 22 uur tientallen centimers verwijderd van Rayan, maar de reddingsoperatie verliep moeizaam. Er moest een horizontale tunnel van drie meter worden gegraven om het jongetje te kunnen bereiken en “de laatste centimeters zijn cruciaal”, communiceert de lokale omroep. Hij zou niet meer reageren, maar kreeg vanmiddag wel zuurstof toegediend, aldus de omroep.

De reddingsoperatie, die door verschillende Marokkaanse media live wordt uitgezonden, houdt het hele land in spanning. De Arabischtalige hashtag #SaveRayan gaat in Noord-Afrika viraal op sociale media en verschillende beroemdheden, zoals de Algerijnse voetballer Riyad Mahrez, die voor Manchester City speelt, uiten hun steun.

De laatste foto van Rayan werd vrijdagmiddag gedeeld. Daarop zou te zien zijn dat hij nog levend is, maar sinds dan zou hij niet meer gereageerd hebben.

Sinds dinsdag

Het is een race tegen de tijd. In Tamorot, in het noorden van Marokko, zit een vijfjarig jongetje sinds dinsdagavond klem in een waterput. De kleine Rayan bevindt zich op 32 meter diepte, en hem bevrijden blijkt geen eenvoudige klus.

Heel het land wacht in spanning af tot de jongen bovengehaald zal worden, maar niet iedereen begrijpt waarom het zo lang duurt. Speciale reddingsteams kwamen ter plaatse, omwonenden stroomden samen om hulp te bieden. Maar via de schacht bij Rayan komen was geen optie: de doorsnede bedroeg slechts een halve meter.

LEES OOK. Nederlands jongetje zat net als Rayan (5) vast in metersdiepe put: “Ik weet hoe hij zich moet voelen, eenzaam en in het donker”

(Lees verder onder de afbeelding)

Instortingsgevaar

De hele operatie gebeurt met de allergrootste voorzichtigheid, aangezien er acuut instortingsgevaar is. Donderdagavond kwamen reddingswerkers al tot op vijf meter van de jongen. De laatste meters moesten ze manueel weggraven, om het risico op instorting zo veel mogelijk te beperken.

Omdat er in de diepe schacht weinig luchttoevoer is, lieten de reddingswerkers een zuurstoffles in de put zakken. De jongen kon ook enkele slokjes water drinken en iets eten via buizen die naar beneden werden gelaten. Een helikopter van de koninklijke gendarmerie stond ondertussen paraat. Ook een ambulance en een medisch team waren ter plaatse om de kleuter onmiddellijk de nodige zorgen toe te dienen.

(Lees verder onder de afbeelding)

 ©  AFP

Hoe het jongetje precies in de put terechtkwam, is nog niet helemaal duidelijk. Zeker is dat hij even voordien nog een centje had gevraagd aan zijn vader om snoep te gaan kopen. Toen hij niet terugkeerde, sloeg zijn moeder alarm.

De kleine Rayan wordt in de gaten gehouden via een camera ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer