© atv

Antwerpse diamant maakt comeback na moeilijke jaren

Antwerpen -

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) kan 2021 afsluiten als het jaar van de comeback van de Antwerpse diamantindustrie. Met 37,23 miljard dollar aan import en export van verhandelde diamanten doet de Belgische diamantsector het beter dan in 2020, toen de import en expert omwille van het Coronavirus was gedaald met 32% naar 24,9 miljard dollar.

VDR
Bron: Belga, SBD, AWDC

De Antwerpse Diamantindustrie doet het daarmee net iets beter dan in 2019, toen de handelswaarde 37 miljard dollar bedroeg. Volgens AWDC is dat de danken aan de beperkingen op het gebied van reizen en de beperkte sociale uitgaven zoals restaurantbezoeken en uitstapjes. Die hebben bij de gemiddelde consument ruimte gelaten voor grotere luxe-aankopen zoals juwelen. De eindejaarsperiode in juwelenverkoop bevestigt dat vermoeden. In het laatste kwartaal van 2021 werden volgens experts ongeveer 42% meer juwelen verkocht dan in 2019.

Moeilijke jaren achter de rug

De afgelopen jaren waren zeker niet makkelijk voor de Antwerpse diamantsector. In 2019 daalde de handel met 20 procent tegenover het jaar voordien. Ook 2020 was geen succesjaar. In dat jaar werd er in Antwerpen 164,4 miljoen karaat ruwe en geslepen diamant verhandeld ter waarde van 24,9 miljard USD, een daling van 32 procent ten opzichte van 2019.

Die terugval had volgens een woordvoerder van het AWDC een aantal redenen. Enerzijds waren de winkels gesloten omwille van de Coronacrisis en zaten veel mensen economisch werkloos thuis. Daarnaast is de diamanthandel heel internationaal afhankelijk. Voor de Antwerpse diamanthandel zijn vooral de Verenigde Staten, India en Rusland belangrijke markten, en daar heeft het virus later toegeslagen. Dat had een sterke weerslag op de diamanthandel.

De Antwerpse diamantindustrie is een belangrijk centrum voor de wereldwijde diamanthandel. Zo’n 86% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten passeren via Antwerpen. De diamant vertegenwoordigt 5% van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15% van de Belgische uitvoer buiten de EU.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER