Vlaamse regering wil voor 1,2 miljard snoeien in groenestroomcertificaten, "We gaan centen halen waar ze te vinden zijn"

De Vlaamse regering is van plan om voor 1,2 miljard euro te snoeien in de groenestroomcertificaten. Dat hebben Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aangekondigd. Door in te grijpen in de overheidssubsidies via de staatssteunregels wil Demir een belangrijk bedrag uit de energiefactuur van de consument halen.

"Met gezond boerenverstand vermijd je torenhoge subsidies", zegt minister Demir. "De factuur van alleenstaanden, gezinnen en ondernemers mag geen jackpot zijn voor de oversubsidiëring van een handvol grote zonnepaneelinstallaties. Dit gaat om rechtvaardigheid. Kosten uit de factuur halen om ze via de belastingen opnieuw te innen, is mensen blaasjes wijsmaken. Daarom gaan wij de centen voor het eerst halen waar ze te vinden zijn: bij de overgesubsideerde grote zonnepaneelinstallaties."

"Als projecten overgesubsidieerd worden, kan je ingrijpen als overheid", legt Zuhal Demir uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De regeling geldt voor grote zonnepaneleninstallaties van vóór 2013, omdat de investeringen daarvoor volgens Demir al zijn terugverdiend. In totaal gaat het volgens Demir om zo'n 1.200 grote installaties. "Oversubsidiëring gaat op de schop in het belang van de mensen", zegt ze. Het geld gaat volgens haar naar alleenstaanden, gezinnen, buurtwinkels, cafés, KMO’s, scholen en woonzorgcentra. 

De minister maakt zich sterk dat ze voldoende juridisch advies heeft ingewonnen, maar moet de regeling wel nog voorleggen aan de Raad van State. Volgens minister-president Jambon zal de burger vanaf volgend jaar het verschil merken op zijn energiefactuur.

En wat met burgercoöperaties of particulieren die in zonnepanelen hebben geïnvesteerd? "Zij vallen daar niet onder", stelt Zuhal Demir gerust.

Daarnaast wil de Vlaamse regering een extra potje van 44 miljoen euro inzetten om burgers te ondersteunen die investeren in renovatie en isolatie. Onder meer de premies voor dakisolatie of zoldervloerisolatie worden opgetrokken van 4 naar 8 euro per vierkante meter en er komt extra budget voor thuisbatterijen.

"Vlaamse regering begeeft zich op glad ijs"

"De Vlaamse regering begeeft zich op glad ijs door de steun aan groenestroominstallaties stop te zetten. Terugkomen op gemaakte afspraken leidt tot rechtsonzekerheid", reageert Frank Beckx van werkgeversorganisatie Voka. 

"Investeerders in groene energie moeten zicht hebben op een minimum rendement, anders zal niemand in de toekomst nog willen investeren in hernieuwbare energie”, aldus Beckx. Voka zegt wel te begrijpen dat de historische steun sterk weegt op de energiefactuur van gezinnen en ondernemingen

Zij hebben het over rechtsonzekerheid, ik heb het over onrechtvaardigheid

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

Minister Demir is niet onder de indruk. "Zij hebben het over rechtsonzekerheid, ik heb het over onrechtvaardigheid", zegt ze in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Het gaat hier over grote zonnepanelenparken die al terugverdiend zijn en hun rendement al hebben gehad. Dat heeft niets te maken met rechtsonzekerheid, dat is oversubsidiëring."

Demir is er zich van bewust dat haar beslissing voor de rechtbank zal worden aangevochten. "Maar liever dat dan dit gewoon te laten passeren", zegt ze. "Ik heb een sterk dossier. De overheid kan tussenbeide komen als er sprake is van oversubsidiëring."

Meest gelezen