©  Shutterstock

Klein toeristenvliegtuigje vermist op IJsland: twee inzittenden komen uit ons land

De kustwacht op IJsland is met man en macht op zoek naar een vermist eenmotorig vliegtuigje met vier mensen aan boord, onder wie drie buitenlandse toeristen. Twee van hen wonen in ons land maar hebben niet de Belgische nationaliteit. Het toestel verliet donderdagochtend de luchthaven van de IJslandse hoofdstad Reykjavik maar keerde niet terug en stuurde ook geen noodsigsnaal uit. Gevreesd wordt dat het in een meer is neergestort.

gjs
Bron: BELGA

Bij de drie toeristen die aan boord zaten van de witte Cessna die vermist is, zijn twee personen die in België wonen. Dat heeft de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken zopas bevestigd. Maar geen van de betrokkenen heeft de Belgische nationaliteit. De piloot komt uit IJsland zelf, de derde toerist is wellicht een Amerikaan.

“De vluchtomstandigheden waren goed. Het was koud maar helder. We hebben geen nood- of waarschuwingsberichten van de piloot ontvangen. Wat er gebeurd is, is voor iedereen een groot raadsel”, zegt Asgeir Erlendsson, woordvoerder van de IJslandse kustwacht die de zoekactie coördineert.

Vrijdagmiddag kwamen speciale eenheden ter plaatse met een minionderzeeër. Daarmee wordt in het meer van Pingvellir gezocht naar eventuele wrakstukken. Ook zijn drones en helikopters ingezet om over de regio te vliegen. Met boten wordt op het water naar eventuele sporen gezocht. Maar de winterse omstandigheden bemoeilijken de zoektocht.

Het nationaal park waar het meer van Pingvellir ligt, is een van de drie nationale parken van IJsland en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een trekpleister voor toeristen. In de zomer is het ook een paradijs voor duikers en snorkelaars.

Donderdag waren de laatste gsm-signalen van één van de inzittenden aan de zuidelijke kant van het meer opgevangen. Vandaar dat de zoektocht zich rond die regio concentreert.

Het vliegtuigje, een witte eenmotorige Cessna C172, was donderdag om 10.30 uur lokale tijd vertrokken en zou over de Golden Circle vliegen. Een vlucht van twee uurtjes.

Piloot Harald Diego was vroeger lijnpiloot geweest en richtte nadien het bedrijf Volcano Air Iceland op dat gespecialiseerd is in toeristische vluchten. Hij heeft het traject al honderden keren gedaan. Maar toen de Cessna donderdagmiddag weg bleef en er geen contact kon worden gelegd met de piloot, werd alarm geslagen.

Zoektocht

Er zijn momenteel twee helikopters van de kustwacht, kleine privévliegtuigen en ongeveer 500 reddingswerkers ingezet om het vliegtuig en de vier inzittenden te vinden. Ze moeten een moeilijk en besneeuwd gebied in het zuidwesten van het eiland doorzoeken en over een paar uur is het al donker en moet de zoektocht worden gestaakt.

Davíð Már, die ter plaatse het woord voert, zegt dit een van de grootste zoekacties in de geschiedenis van IJsland is. Een beetje te vergelijking met de speurtocht naar naar Birna Brjánsdóttir in 2017. De 20-jarige verdween toen spoorloos na een cafébezoekje met vrienden. Haar lichaam werd later teruggevonden. Vermoord.

Gehoopt wordt nu dat het vliegtuig ergens op het vast land is neergekomen, dan is er misschien nog hoop voor de inzittenden. “Aangezien er vanuit de lucht geen sporen van het toestel te zien zijn, vrezen we voor het ergste scenario namelijk dat het vliegtuigje in het meer is neergestort en gezonken is”, zegt een politiewoordvoerder.

Volgens IJslandse media raakte vanmorgen een reddingswerker gewond bij een ongeval met een sneeuwscooter. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER