Betogen, levert dat nog iets op? Beluister onze jongerenpodcast

De straten van Brussel lopen elke week vol met betogers die een signaal willen sturen naar politici. Maar werkt dat eigenlijk nog? Sommigen vinden dat betogingen geen nut meer hebben, en toch altijd eindigen in rellen en vernieling. Anderen vinden dat ze een zaadje planten in het hoofd van de mensen. Hoe relevant is betogen vandaag nog?

Beluister hier een fragment uit de vijfde aflevering:

"Snapt ge mij nu" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé.  Aurélie gaat in gesprek met jonge twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. Zo laat ze elke stem in het debat horen.  De eerste vijf afleveringen zijn nu beschikbaar op alle podcastkanalen. 

In de vijfde aflevering van "Snapt ge mij nu" stellen we het nut van betogen in vraag. We discussiëren over de rol van de media en hoe je een boodschap best overbrengt.

Betogen is de enige manier voor "gewone mensen" om machthebbers onder druk te zetten en verandering te eisen.

Misja Stienen

Misja Stienen (21) uit Gent is een fervente betoger. Hij haalt er veel voldoening uit om samen met zijn vrienden de straat op te trekken. Het creëert een gevoel van samenhorigheid, en het plant een zaadje in het hoofd van de mensen thuis. Volgens Misja is betogen het enige wat je kan doen als "gewone mens" om machthebbers onder druk te zetten. En als je niet gehoord wordt, dan moet je harder roepen. Een gebouw bekladden of straten afzetten, dat moet kunnen volgens hem. Misja vindt dat iedereen mag betogen en dat elke stem gehoord moet worden om een gezonde democratie te behouden.

De media focussen te veel op de rellen 

en plaatsen betogingen in een slecht daglicht. Daardoor wordt er niet meer gesproken over 

de eisen van de betogers.

Iman Ben Addou

Iman Ben Addou (21) uit Antwerpen vindt dat betogen niets meer uithaalt. Ze liep zelf mee in enkele betogingen en heeft gemerkt dat er niet naar geluisterd werd. Iman vindt het ook spijtig dat media altijd focussen op de rellen en de slechte afloop van betogingen. Daardoor gaat de boodschap van de betoging volledig verloren.  Volgens Iman zijn er andere manieren om je stem te laten horen, zoals petities, boycots of acties op sociale media. Want nu komen mensen voor het minste op straat en hebben ze 1.001 vragen aan de politiek. "Dat werkt niet", zegt ze. 

Tegenwoordig is betogen een nieuwe zondagshobby geworden. Vandaag gaan we betogen voor de Afghanen en morgen voor 

de olijfbomen in Griekenland.

Simon Vermeulen

Simon Vermeulen (27) uit Leuven is journalist voor VRT NWS. (Hij is verantwoordelijk voor de content op de Instagrampagina van VRT NWS en het tienerkanaal nws.nws.nws.) Simon is ervan overtuigd dat betogen relevanter is dan ooit. Vooral in combinatie met sociale media kan je echt een impact hebben. "Met een goed bord kan je de wereld rond", zegt hij. Maar volgens Simon is betogen tegenwoordig "de nieuwe zondagshobby" geworden. "Vandaag betogen we voor de Afghanen, morgen voor de olijfbomen in Griekenland en daarna voor de huisdieren in Amerika." Daardoor kan er onmogelijk media-aandacht gegeven worden aan alle betogingen. Simon is zich ervan bewust dat nieuwsmedia vaak op de rellen focussen, maar hij vindt het ook belangrijk om de beelden van geweld die rondgaan op sociale media, te kaderen.

Luister hier naar de vijfde aflevering:

Wat wil jij horen in een volgende aflevering? Stuur jouw suggesties via DM naar de Instagrampagina van VRT NWS.

Meest gelezen