Hoge Gezondheidsraad vindt vaccinatieplicht aanvaardbaar onder voorwaarden van leeftijd en tijdsduur

Een vaccinatieplicht van beperkte duur (en waarbij wordt nagedacht over bepaalde leeftijdsgrenzen in functie van het doel) is geoorloofd, zo oordeelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Als de autoriteiten als hoofddoel hebben om bijvoorbeeld de sterfte te beperken, dan zou er een vaccinatieplicht kunnen gelden voor alle 65-plussers. Voor het coronapaspoort (CST) loopt de HGR minder warm.   

Eerder hadden de HGR en het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek een vaccinatieplicht aanbevolen voor het zorgpersoneel. Dit nieuwe rapport gaat over de brede bevolking. Vertegenwoordigers van de HGR kwamen het standpunt deze namiddag toelichten in het parlement. 

De HGR is niet per se voorstander, maar zeker ook geen tegenstander. Want het standpunt is genuanceerd: "We bevelen het niet aan, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt is het wel geoorloofd", zegt woordvoerster Sofie Verdoodt hierover. Met andere woorden:  het moet kunnen als daarbij parameters zoals leeftijd en tijdsduur in acht worden genomen. 

Welke leeftijden bij welke doelstellingen?

Afhankelijk van welk doel beleidsmakers op dit moment voorop willen stellen met de invoering van de vaccinatieplicht, is het relevant om over bepaalde leeftijdsgrenzen na te denken, stelt de HGR: 

  • Als de autoriteiten bijvoorbeeld voor ogen hebben om sterfte te beperken, dan zou deze enkel kunnen gelden voor alle 65-plussers bijvoorbeeld. 
  • Als het hoofddoel is om het ziekenhuissysteem te ontlasten en uitstel van zorg te minimaliseren, dan zou een leeftijdsgrens vanaf 40 jaar en ouder relevant zijn. 
  • Een verplichting voor de volledige volwassen bevolking zou dan weer als doelstelling kunnen hebben om de overbelasting van huisartsen en eerstelijnszorg aan te pakken.

De HGR besluit: "Op dit ogenblik en op basis van de huidige kennis van dit virus, zijn varianten en de huidige vaccins, oordelen we dat een dergelijke vaccinatieplicht van beperkte duur geoorloofd is. De relevantie ervan moet echter regelmatig worden herzien, bijvoorbeeld elk jaar, op basis van voortschrijdend inzicht over toekomstige varianten, nieuwe vaccins (in ontwikkeling) en de epidemiologische situatie op dat moment." 

Kijken naar de evolutie dus, en daarom spreekt de HGR zich ook niet uit over een specifieke termijn. De omstandigheden veranderen immers snel." We laten dit open omdat er misschien nog Europese of mondiale afspraken over komen," zegt Verdoodt. "Het is vooral belangrijk dat we goed nadenken waarom het nodig zou zijn voor de hele bevolking of een gedeelte ervan." 

De Hoge Gezondheidsraad heeft nu haar standpunt bekendgemaakt, het is aan de politici om effectief knopen door te hakken. 

Het is belangrijk dat we goed nadenken waarom het nodig zou zijn voor de hele bevolking of een deel van de mensen

Sofie Verdoodt, Hoge Gezondheidsraad

Coronapaspoort mag geen "verborgen vaccinatieverplichting" zijn

Voor het Covid Safe Ticket (CST) of coronapaspoort - dat we momenteel nog nodig hebben om bijvoorbeeld op restaurant te gaan of een groot evenement bij te wonen - is de HGR niet per se te vinden: bepaalde bevolkingsgroepen kunnen het negatief ervaren en het kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid. De HGR zegt dat het aanvaardbaar is om tools in te zetten (zoals het CST) om vaccinatie te stimuleren, maar steunt het CST niet als het eigenlijk een soort "verborgen vaccinatieverplichting" wordt. 

Meest gelezen