Zaakvoerders van assistentiewoningen in Geraardsbergen aangehouden na evacuatie van bewoners

 ©  Brent Saey

De zaakvoerders van de assistentiewoningen in Geraardsbergen, de 49-jarige Stefaan P. en zijn 37-jarige echtgenote, zijn beide aangehouden door de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen.

Bron: BELGA

Het dossier startte naar aanleiding van een aantal klachten bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Die had de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen gelast met een onderzoek naar residentie Beauprez en residentie De Kloef in de Klakvijverstraat in Geraardsbergen. De twee instellingen worden uitgebaat door Stefaan P. en zijn echtgenote.

Uit controles van de Zorginspectie bleek dat in residentie Beauprez ouderen verbleven die niet zelfredzaam waren en dat de zorg duidelijk onvoldoende was. De erkenning voor het uitbaten van een assistentiewoning werd definitief ingetrokken eind juni 2021, maar de residentie maakte een doorstart als co-housingsproject Alegria. Residentie Senior Resort De Kloef heeft wel nog een erkenning voor het uitbaten van assistentiewoningen, maar ze staat op de zwarte lijst van Zorg en Gezondheid.

De inval van de politie donderdag moest nagaan “op welke manier de inwoners verzorgd werden en of de voorwaarden van de vergunning alsook de algemene tewerkstellingsregels werden nageleefd”, stelde het parket vrijdagmiddag. “De onderzoeksrechter stapte zelf af, samen met een wetsgeneesheer en een psychiater, om de situatie ter plaatste te kunnen evalueren. In de residentie Beauprez (Alegria) werden 15 ouderlingen aangetroffen die niet zelfredzaam waren, in residentie De Kloef werden er 2 aangetroffen.”

LEES OOK. Bejaarden geëvacueerd uit wooncomplex, zaakvoerders naar onderzoeksrechter: hoe kon zoiets gebeuren?

De twee uitbaters werden donderdagmorgen opgepakt. Ze verbleven een nacht in de cel en werden vrijdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde, die hen liet aanhouden. Het parket specificeert de tenlasteleggingen niet, maar het gaat om feiten met betrekking tot de leefomstandigheden en het gebrek aan zorg. Als het gaat om het onderwerpen aan een onterende of onmenselijke behandeling, riskeren ze twee tot tien jaar cel. De advocaten van de verdachten willen geen commentaar geven. De raadkamer in Oudenaarde beslist volgende week over de verdere aanhouding van de verdachten.

LEES OOK. Bejaarden geëvacueerd uit woonzorgcentrum omdat ze niet de juiste zorg krijgen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen