Politie kan niet lachen met video’s van medewerkers ‘De buurtpolitie’: “We roepen op tot meer respect en dan krijg je dit”

Menig politieagent is op z’n zachtst gezegd misnoegd over TikTok-filmpjes waarin productiemedewerkers van de populaire VTM-serie De buurtpolitie in officiële uniformen op de tafels staan te dansen. “Herhaaldelijk roepen we op tot meer respect voor de veiligheidsdiensten en dan krijg je dit: ronduit schandalig”, fulmineert Jurgen De Landsheer van de politiezone Brussel-Zuid.

Annelies Baeten

Twee jonge vrouwen die met een sensueel deuntje op de achtergrond de volgers willen doen geloven dat ze uit de kleren gaan waarna een stevig feestje losbarst. Een tweede filmpje toont een gelijkaardig tafereel waarin er op de tafels gedanst wordt. Allen aanwezig: politie-uniformen, kepies, en de nodige signalisatie. Officieel politiemateriaal dat normaal gezien gebruikt wordt door de acteurs en actrices voor de opnames van de populaire VTM-serie De buurtpolitie, maar in de filmpjes in kwestie gedragen wordt door productiemedewerkers achter de schermen.

Nefast voor ons imago

Het was Jurgen De Landsheer, korpschef van de Brusselse politiezone Zuid die na het zien van de TikTok-filmpjes onmiddellijk de kat de bel aanbond. Hij reageerde verontwaardigd op zijn Facebook-pagina, waarna de storm losbarstte. “Als politiemensen hebben we het de dag van vandaag niet makkelijk om het vertrouwen te winnen van de burger. Tijdens de coronacrisis zijn wij diegenen die ervoor moeten zorgen dat de maatregelen worden nageleefd. Daarmee maak je je ongewild niet populair. Ook voor onze broodnodige rekrutering is dit nefast. Wij vragen onze mensen hun uniform steeds met fierheid te dragen, daar helpen zo’n ‘wanna be’-flikken niet bij.”

Ook andere politiebronnen die liever anoniem blijven spreken zich misnoegd uit. De filmpjes werden overigens kort na de eerste negatieve reacties van politiemensen offline gehaald.

Andy Peelman – tot voor kort inspecteur Koen Baetens in De buurtpolitie – drukte ook zijn ongenoegen uit: “Een misplaatste grap en respectloos naar de échte politiemensen. Ik wens me hier dan ook van te distantiëren”, luidt het op zijn Instagramaccount.

1.000 euro boete

Het onrechtmatig dragen van een officieel politie-uniform is normaal gezien verboden. Overtreders riskeren een geldboete van 1.000 euro. Voor opnames van fictiereeksen zoals De buurtpolitie worden geregeld uitzonderingen en afspraken gemaakt. De uniformen mogen dan enkel tijdens de opnames gebruikt worden, en dus zeker niet voor dergelijke filmpjes op sociale media.

VTM liet gisteren weten erg verveeld te zitten met de zaak: “Het gaat om een ondoordachte actie die we allerminst goedkeuren en als ongepast beschouwen. De betrokken medewerkers werden hier op aangesproken en de video’s werden meteen verwijderd. We begrijpen dat deze beelden kwetsend zijn voor politiemensen, die zich dag in dag uit inzetten voor de maatschappij. We willen ons hier dan ook oprecht voor excuseren.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER