Ook Måneskin, de winnaar van Eurosongfestival 2021, trad dit jaar op tijdens Festival Sanremo.
2022 Daniele Venturelli

Italianen leven toe naar finale Festival van Sanremo: “Miljoenen kijkers op het puntje van hun stoel”

Het zijn hoogdagen in Italië. 25 artiesten strijden momenteel om de winst van het vijfdaagse Festival van Sanremo, wat hen een ticketje richting Eurovisiesongfestival in Turijn oplevert. Maar het muziekfestival is meer dan een aanzet richting Songfestival alleen. “Het is een spiegel op de Italiaanse samenleving”, vertelt VRT-journalist en Italiëkenner Willem Van Mullem.

Vijf avonden op rij zitten miljoenen Italianen vier uur lang op het puntje van hun stoel voor het zogenoemde festival van het Italiaanse lied. “Dinsdag keken er liefst 11 miljoen mensen. Niet weinig als je weet dat er in totaal 60 miljoen Italianen zijn”, schetst VRT-journalist Willem Van Mullem, die Italië als zijn tweede thuisland beschouwt. 

De muziekwedstrijd bestaat al sinds 1951 en was door de jaren heen een springplank voor tal van internationale artiesten. “Eros Ramazzotti in 1986, Laura Pausini in 1993, Andrea Bocelli een jaar later – en Måneskin in 2021. Maar het gaat om veel meer dan muziek alleen. Er wordt veel tijd besteed aan speeches en monologen. Je kan het festival als een spiegel op de Italiaanse samenleving beschouwen. Dit jaar is het thema “inclusie”.”

Racisme en LGBTQ+

Presentator van dienst is Amadeus. “Hij heeft als het ware de sleutel van showbizzland in Italië in handen. Elke avond krijgt hij een co-presentator of -presentatrice. Dinsdag was dat Lorena Cesarini, een zwarte Italiaanse. Zij heeft het erover gehad dat, toen bekend raakte dat ze mee mocht presenteren, ze heel veel racisme over zich heen heeft gekregen. Ze hield daarmee als het ware die spiegel voor aan de maatschappij. Racisme is in Italië een groot probleem.”

Donderdagavond maakte artieste Drusilla Foer dan weer haar opwachting. “Ze speelt mee in heel wat Italiaanse films. Noem haar geen trans, noem haar geen dragqueen. Ze had het erover dat iedereen uniek is, dus waarom moeten we het altijd hebben over diversiteit? Ze brak daarmee een lans voor de rechten voor de LGBTQ-gemeenschap.”

Drusilla Foer en Amadeus
2022 Daniele Venturelli

“Bedankje van de president”

Ook aan politieke invloeden ontkomt de show niet. “Donderdagavond heeft Sergio Mattarella opnieuw de eed afgelegd als president van Italië. Hij was dat al de voorbije zeven jaar, en doet er nog eens evenveel jaren bij. Het orkest van het Festival van Sanremo heeft een lied voor hem gespeeld. Vandaag vertelde Amadeus dat Mattarella hem had gebeld om hem te bedanken.” Roberto Saviano, die een boek over de maffia schreef, sprak dan weer over hoe die maffia nog steeds een rol speelt in de Italiaanse samenleving. “Het gaat over echt wel meer dan muziek en cultuur alleen.”

Al is en blijft het natuurlijk een liedjeswedstrijd. “Zaterdagavond is het de finale. Topfavoriet dit jaar is het duo Mahmood & Blanco.” Mahmood vertegenwoordigde in 2019 Italië al een keer op het Songfestival in Israël met “Soldi” en verloor toen nipt van Nederlander Duncan Laurence. “Dit jaar staat hij met de ballad “Brividi” op de planken, een mooi lied”, vindt Van Mullem.

Mahmood & Blanco
Mondadori Portfolio/Archivio Marco Piraccini/Marco Piraccini

Thuismatch

In principe is de winnaar van het Festival van Sanremo ook de artiest die in mei naar het Eurovisiesongfestival afzakt. “Een kandidaat kan weigeren, maar gezien ze dit jaar een thuismatch spelen, zullen ze de kans niet laten liggen om hun lied niet alleen aan Italië, maar aan de hele wereld te laten horen.”

Eerder deze week raakte al bekend dat Mika, Laura Pausini en tv-presentator Alessandro Cattelan de presentatie van het Songfestival voor hun rekening zullen nemen. Het event vindt plaats van 10 tot 14 mei in Turijn. 

Op dinsdag 10 en donderdag 12 mei worden de halve finales afgewerkt, op zaterdag 14 mei vindt de grote finale plaats. Het wordt de derde Italiaanse editie van het Eurovisiesongfestival, na Napels in 1965 en Rome in 1991.

Bekijk hier het gesprek met Italiëkenner Willem Van Mullem in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen