Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

▶ Pence spreekt voormalige baas Trump tegen: ‘Ik had recht niet om uitslag verkiezingen te vernietigen’

Mike PenceBeeld AP

Voormalig Amerikaanse vicepresident Mike Pence zei vrijdag dat Trump het volledig bij het verkeerde eind heeft als hij zegt dat Pence de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 had kunnen blokkeren.

en

Video wordt geladen...

Trump zei zondag, zoals hij al vaker heeft beweerd, dat Pence op 6 januari 2021 het vaststellen van de verkiezingsresultaten had kunnen blokkeren. Als vicepresident zat Pence de vergadering daartoe voor. Trump heeft sinds de verkiezingen in 2020 volgehouden dat die van hem “gestolen” zijn, zonder daarvoor ook maar enig bewijs te hebben geleverd. Op de dag van de ratificatie werd het Capitool in Washington DC bestormd door Trump-aanhangers. De relatie tussen Trump en Pence is sindsdien verslechterd.

“President Trump heeft het verkeerd”, zei Pence tijdens een toespraak in Florida. “Ik had het recht niet de verkiezingsresultaten te vernietigen. Het presidentschap behoort het Amerikaanse volk toe. Er is eerlijk gezegd niets on-Amerikaanser dan het idee dat een enkel persoon de Amerikaanse president kan kiezen.”

Teleurstelling

Pence zei tegelijkertijd de teleurstelling over de verkiezingsuitslag te begrijpen. “Ik stond zelf op het stembiljet. Maar wat de toekomst ook brengt, ik weet dat we onze plicht vervuld hebben die dag”, doelend op de ratificatie van de uitslag op 6 januari 2021. “De waarheid is dat er meer op het spel staat dan alleen onze politieke partij of onze politieke toekomst. Als we het vertrouwen in onze grondwet verliezen, zullen we niet alleen verkiezingen verliezen, maar ons land kwijtraken.”