Videospeler inladen...

"95 procent van de cocaïne komt van hier": Bart De Wever zoekt in Colombia partners voor strijd tegen drugshandel

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) is met zijn Rotterdamse collega-burgemeester Ahmed Aboutaleb op missie in Colombia. De burgemeesters van de twee grootste havensteden in Europa zijn niet op zoek naar de zon, maar naar een samenwerking tegen cocaïne. Wij konden Bart De Wever spreken, live vanuit Colombia. "Dit is een probleem van Europa en wij liggen te slapen", zegt hij in "Laat".

"Wij zien jaar na jaar dat de instroom van drugs, en vooral cocaïne, in onze steden en door onze steden naar Europa toeneemt", zegt De Wever. Vorig jaar werd 91 ton cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen. In Rotterdam: 70 ton. Voor beide havens is dat een record. "We weten waar het vandaan komt", zegt De Wever. "Voor 95 procent komt dat uit Colombia." 

95 procent van de cocaïne in onze havens komt uit Colombia

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

Op zoek naar de feiten

Die 95 procent brengt beide burgemeesters in het land van de Andes, het Amazonewoud en drugsbaron Pablo Escobar. Bart De Wever legt uit dat ze op zoek zijn naar feiten en de situatie beter willen begrijpen. Daarom zijn onder andere ook medewerkers van de douane mee. Zo kunnen zij kennis maken met hun Colombiaanse evenknie. "Wij zijn op zoek naar een cirkel van mensen die we kunnen vertrouwen om beter samen te werken en we denken dat er nog veel mogelijkheden zijn", zegt De Wever.

We zijn op zoek naar een cirkel van mensen die we kunnen vertrouwen

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

Behalve de cijfers, is er nog een andere reden dat de burgemeesters in Colombia zijn. Het is volgens De Wever veruit het sterkste land uit de regio. "Dat is het enige land waar je op dit moment echt mee kan werken, waar een gezond staatsapparaat is en waar er ambitie is om drugs te bevechten." Maar je mag de sociale realiteit en moeilijkheden van het land niet vergeten. Dat legt De Wever hieronder uit.

Bart De Wever legt uit hoe een samenwerking met een land als Colombia zou kunnen verlopen:

Videospeler inladen...

Geweld is het gezicht achter het lijntje coke dat in Europa wordt gesnoven

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

Verantwoordelijkheid in het Westen

In Colombia heeft De Wever onder andere met de president gesproken. "Die man meent het echt." Maar volgens De Wever gaan die vergaderingen ook vaak over de verantwoordelijkheid van het Westen: "Zij duwen in elke meeting onmiddellijk waar het pijn doet. Ze zeggen: Jullie Europeanen snuiven die rommel. Jullie veroorzaken hier in ons land een ecocide. Honderden duizenden hectares regenwoud die worden platgebrand om coca te planten. En alle moorden die daarbij komen kijken." De Wever verwijst naar twee agenten die afgelopen maand vermoord werden in Colombia. "Dat is het gezicht achter de drugs en achter het lijntje coke dat in Europa wordt gesnoven", legt De Wever uit. "Geweld is hier nooit veraf."

"Het grootste werk ligt aan onze kant van de oceaan", legt Bart De Wever uit in deze video:

Videospeler inladen...

"Wij liggen te slapen"

Met de reis willen De Wever en Aboutaleb vooral de overheden wakker schudden. Die moeten volgens De Wever beter beseffen wat die instroom van cocaïne betekent. "Hier gaan miljarden om in deze industrie. En die blijven niet liggen. Die gaan naar wapen- en mensenhandel. Naar prostitutie. Naar uitbuiting van minderjarigen. Naar geweld", vertelt De Wever. 

Dit is niet een probleem van Antwerpen of Rotterdam, dit is een probleem van Europa. En wij liggen te slapen. 

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

"Dat is wat je hier (in Colombia) ziet, maar dat is ook wat je bij ons ziet. Dit is niet een probleem van Antwerpen of Rotterdam, dit is een probleem van Europa. En wij liggen eigenlijk te slapen. Terwijl het hand over hand toeneemt. Wij moeten in Europa beseffen dat wij niet immuun zijn ervoor." 

Bekijk hier het volledige gesprek met Bart De Wever in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen