(archieffoto)
2017 AP

IJsland: vermist vliegtuigje teruggevonden met twee inwoners van België aan boord, vermoedelijk geen overlevenden

In IJsland is het toeristenvliegtuigje teruggevonden dat er gisteren vermist geraakt is. Aan boord waren één piloot en drie toeristen. Twee van hen zijn mensen die in ons land wonen, maar niet de Belgische nationaliteit hebben. Er zijn vermoedelijk geen overlevenden.

Het vliegtuigje, een Cessna C172, was donderdag om 10.30 uur lokale tijd op de luchthaven van Reykjavik vertrokken om over de Golden Circle te vliegen. Dat is een reeks belangrijke trekpleisters en natuurwonderen in het zuidwesten van het land, zoals geisers, watervallen, lavavelden en vulkaankraters.

Twee uur later zou het vliegtuig opnieuw landen in Reykjavik, maar dat is dus niet gebeurd. Er zaten vier mensen aan boord, een IJslandse piloot en drie toeristen. Volgens Buitenlandse Zaken zijn twee van hen mensen die in ons land wonen, maar die niet de Belgische nationaliteit hebben.

Er werd een grote zoekactie georganiseerd waarbij helikopters van de kustwacht, kleine privévliegtuigen en ongeveer 800 reddingswerkers werden ingezet. Het vliegtuigje kon vrijdag om 23 uur plaatselijke tijd gelokaliseerd worden op de bodem van een meer. Vermoedelijk zijn er geen overlevenden.

"De Kustwacht wil iedereen bedanken die betrokken is geweest bij deze uitgebreide zoektocht in veeleisende omstandigheden", klinkt het in een mededeling. De autoriteiten voeren nog onderzoek naar de oorzaak en de omstandigheden van de crash.

Meest gelezen