Deze Belgische app helpt dokters tijd uit te sparen en betere diagnoses te stellen

De Belgische start-up Bingli heeft een app ontwikkeld waarmee een patiënt zijn doktersbezoek zo goed mogelijk kan voorbereiden. Dankzij deze app kan de arts een betere diagnose stellen. Het levert hem bovendien tijdwinst op. De start-up heeft grote ambities en wil wereldmarktleider worden op het vlak van communicatietechnologie tussen arts en patiënt. Aan het woord is Tom Van De Putte, één van de oprichters van Bingli. 

Wat is Bingli?

“Bingli is een volledig dynamische web-gebaseerde chatbot. Patiënten kunnen daarmee thuis alvast vragen beantwoorden die de dokter tijdens het bezoek normaal zou stellen. De chatbot stelt patiënten vooraf 70 tot 100 procent van de nodige vragen die de arts normaal zou stellen. Er wordt geïnformeerd naar klachten van de patiënt wanneer die een afspraak bij de dokter maakt. De antwoorden die de patiënt geeft worden dan naar de arts gestuurd. Zo kunnen de arts en patiënt zich beter voorbereiden op de consultatie en kan het bezoek aan de dokter efficiënter verlopen. Patiënten kunnen via ons platform communiceren in de eigen taal, niet onder druk van tijd, op eigen ritme dus. Zo kunnen de patiënten een stuk rustiger naar hun afspraak toeleven. Tijdens het bezoek kan de arts zich concentreren op zijn toegevoegde waarde als dokter. Het levert de arts bovendien tot 30 procent tijdswinst op per bezoek.” 

Hoe ontstond het idee voor Bingli?

“Patiënten weten dat de afspraak met de dokter gepaard kan gaan met heel wat vragen en stress. Er moet in weinig tijd veel gebeuren. We weten uit studies dat een patiënt na gemiddeld 11 seconden onderbroken wordt door een arts. Vaak realiseert de patiënt pas achteraf dat hij bepaalde zaken niet verteld heeft. Dat leidt tot frustratie bij beide partijen. Vaak weet de patiënt niet goed wat en vooral hoe hij het moet vertellen. De patiënt weet ook niet altijd wat belangrijk is en wat niet. Daardoor is er veel kwaliteitsverlies in de interactie tussen patiënt en dokter en gaat ook veel kostbare tijd verloren.

Via Bingli zullen patiënten ook sneller gevoelige informatie delen. Zeker voor problemen die in de taboesfeer zitten, zoals drugs, alcohol en seksuele problemen. Ook kunnen ze praten over zaken die moeilijk verbaal uit te drukken zijn, zoals psychologische problemen. Ze kunnen dat makkelijker doen omdat ze geen fysieke confrontatie hebben.”

Jullie maken gebruik van artificiële intelligentie?

“Een arts stelt vragen aan de patiënt en zal daarop dan bepaalde zaken in overweging nemen of uitsluiten. We imiteren hoe een arts redeneert. De humane intelligentie van een arts simuleren we in een artificieel, intelligent model. We doen dat veel sneller en breder en kijken steeds naar alle mogelijkheden. Dat gaat over honderdduizenden combinaties van symptomen en diagnoses.

We vragen bijvoorbeeld: hoe lang heb je al keelpijn? Hoeveel pijn heb je? Heb je koorts en ben je vermoeid? Met elk antwoord gaan wij opnieuw rekenen. De dokter ziet de mogelijke uitkomsten en diagnoses. Aan artsen tonen we altijd tien diagnoses die we rangschikken van meest waarschijnlijk tot het minst waarschijnlijk. Vaak denkt de arts maar aan twee of drie mogelijkheden. Dus we verbreden wel zijn zicht op de mogelijkheden. Dat geeft ook een gemoedrust voor de arts. Wij nemen nooit de beslissing. De arts neemt een beslissing en laat het via het systeem weten. Met de feedback van de arts gaan we ons algoritme valideren en verfijnen, onder meer door. We doen ook aan machine learning.”

Hoe correct is jullie diagnose?

We hebben een accuraatheid van 90 procent en zijn daarmee het meest accurate systeem ter wereld. De arts moet de uiteindelijke keuze maken. Alles is gebaseerd op artificiële intelligente. Neem nu dit voorbeeld. Onlangs kwam een vrouw met vage buikklachten bij een arts. De arts had geen idee waaraan het lag. Dankzij ons platform zag de arts dat de vrouw een gynaecologisch probleem had. Dankzij die extra informatie heeft de arts de vrouw juist kunnen behandelen. Anders had hij op basis van de klachten een verkeerde beslissing genomen.

Vaak moeten artsen in enkele minuten een diagnose stellen, maar die wel grote gevolgen kan hebben. We helpen artsen inderdaad om een diagnose te stellen. We geven de arts een beter beeld van de patiënt op basis van de symptomen, rekening houdend met de historiek en de risicofactoren van de patiënt.

Je wil de arts niet vervangen?

“Zeker niet. We denken dat de ontmoeting tussen arts en patiënt cruciaal is. De arts moet nog steeds fysieke handelingen doen, zoals bijvoorbeeld de bloeddruk meten. We krijgen als feedback van zowel de patiënten als de huisartsen zodat de kwaliteit van de ontmoeting of consultatie verbetert.”

Hoe zijn jullie in die vijf jaar gegroeid?

We zijn in 2017 met de ontwikkeling gestart. We hebben onze tool net voor corona gelanceerd, in augustus 2019. Nu gebruiken 15 Belgische ziekenhuizen, 750 huisartsen en 500.000 patiënten onze software. Door het groeiende succes bij ziekenhuizen en artsen met een eigen praktijk zijn we kunnen groeien naar een bedrijf met tien mensen.

Welke ambities hebben jullie nog?

We zijn nu in België en Nederland actief. We hebben wereldwijde ambities. Ons platform is meertalig. Dat maakt het mogelijk om naar meerdere landen te gaan. We zijn momenteel in de UK een pilot aan het oprichten. Frankrijk, Duitsland staan op nog het programma. We zijn ook in de VS een pilot aan oprichten, bij een grote ziekenhuisgroep. In Singapore zijn we recent gaan samenwerken met een cardiologisch centrum. In andere landen is er een veel grotere nood naar onze app. In vele landen is het gezondheidssysteem niet zo goed georganiseerd. In de Sub-Sahara is er een groot tekort aan artsen. In een afgelegen gebieden, zoals Zuid-Oost-Azië, kunnen we verpleegkundigen ondersteunen. De wereld is onze markt.”

(kg)

Meer