Themabeeld. ©  BELGA

KMI waarschuwt voor hevige regen en wind zondag, hele dag code geel

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt voor hevige wind en regen zondag. In bijna het hele land geldt code geel voor regen én wind. In de provincie Luik geldt zelfs code oranje. Er worden ook stevige rukwinden voorspeld. Daarom blijft het nummer 1722 actief.

blg

Het KMI voorspelt vanaf de nacht van zaterdag op zondag continue regen, die zondagochtend intenser wordt. De neerslag kan nog tot zondagavond aanhouden en ook daarna zijn plaatselijk nog stevige buien mogelijk. In het hele land, behalve in West-Vlaanderen, geldt code geel voor regen. In de provincie Luik wordt de meeste regen verwacht, daar geldt zelfs code oranje.

De hoeveelheid neerslag zou in alle provincies, behalve in West-Vlaanderen de kaap van 25 liter per vierkante meter overschrijden. In de provincies Antwerpen, Limburg, Namen en Luxemburg kan dat oplopen tot 40 liter per vierkante meter. In de provincie Luik wordt het meeste neerslag verwacht, tot 60 liter per vierkante meter, en plaatselijk in Hoog-België kan dat zelfs nog meer worden.

“Om een vergelijking te maken: in de volledige maand februari valt in Ukkel gemiddeld 65 liter neerslag per vierkante meter”, zegt weerman Frank Deboosere op VRT NWS.

Zondag geldt in het hele land ook code geel voor wind. Het KMI voorspelt rukwinden tussen 80 en 90 kilometer per uur. Aan de kust en zeer plaatselijk in het binnenland kunnen de rukwinden zelfs nog wat hoger uitkomen.

Noodnummer actief

Het nummer 1722 blijft actief, zo meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Voor storm- en waterschade waarvoor men bijstand van de brandweer nodig heeft, kan men een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, stelt de overheidsdienst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER