Copyright Maskot

BE-Alert rondt kaap van één miljoen registraties

Het alarmeringssysteem BE-Alert heeft de kaap van 1 miljoen registraties gerond. Dat meldt De Zondag. Tijdens noodsituaties kan de overheid mensen die zich geregistreerd hebben, contacteren via sms, e-mail of telefoon. 85 procent van de Belgische gemeenten is aangesloten bij het alarmsysteem.

Sinds de lancering in 2017 werd BE-Alert al meer dan 600 keer ingezet. Zeker tijdens de coronacrisis speelde BE-Alert een belangrijke rol. "Het Nationaal Crisiscentrum verstuurde na elk Overlegcomité een bericht met een overzicht van de beslissingen naar alle geregistreerde e-mailadressen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "Ook plaatselijke besturen hebben gebruikgemaakt van BE-Alert om berichten te sturen naar hun bevolking, bijvoorbeeld als er lokale maatregelen golden. Zo werd heel doelgericht gecommuniceerd."

"Ook de overstromingen van midden juli maakten duidelijk hoe belangrijk communicatie bij noodsituaties is. Mensen moeten correct, snel en helder geïnformeerd worden", aldus Verlinden. Tijdens het noodweer van de voorbije zomer maakten 42 gemeenten en 2 gouverneurs 101 keer gebruik van het systeem. Ze verstuurden meer dan 2 miljoen sms'en op basis van aanwezigheid van de ontvangers in het getroffen gebied en 160.000 sms'en op basis van al bestaande inschrijvingen door abonnees..

De ontwikkeling van het systeem heeft een lange weg afgelegd. In 2014 werd BE-alert voor het eerst uitgelegd in onderstaande reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Inschrijven op BE-alert kan via https://www.be-alert.be.

Meest gelezen