Dreigt na bijna 40 jaar het einde voor "Neighbours" ("Buren")?

De Britse zender Channel 5 zal na de zomer stoppen met het uitzenden van de Australische soap "Neighbours". Daarmee komt het voortbestaan van de reeks in gevaar, want Channel 5 was de grootste geldschieter. 

De intieme zielenroerselen en particuliere aangelegenheden van de bewoners van Ramsay Street boeien nog steeds elke dag ruim een miljoen kijkers in het Verenigd Koninkrijk. Maar de kostprijs van de productie zou te hoog liggen ten opzichte van de reclame-inkomsten en Channel 5 wil naar eigen zeggen ook meer investeren in Britse fictie.

Het productiehuis achter "Neighbours" en het Australische televisiebedrijf Network 10 konden met Channel 5 niet meer tot een akkoord komen en zo zal "Neighbours" vanaf augustus niet meer te zien zijn op Channel 5.

Als geen andere Britse zender de draad zal oppikken, zullen de Australische buren na 36 jaar niet meer te zien zijn in het Verenigd Koninkrijk. Meer nog: aangezien Channel 5 voor het grootste deel van de financiën instond, dreigt de productie van de soap volledig tot een einde te komen. De Australiërs zoeken nu koortsachtig naar een nieuwe partner. Voorlopig staan nog opnames gepland tot in juni.

"Neighbours" werd op 18 maart 1985 voor het eerst uitgezonden in Australië en groeide uit tot een wereldwijd succes. Voor veel acteurs - onder meer Kylie Minogue - was de soap een springplank voor hun carrière. De reeks was bij ons vooral populair in de jaren 80 en 90. Toen werden de afleveringen ook in primetime uitgezonden. "Buren" was jarenlang te zien op Eén, vorig jaar verhuisde de serie naar VTM 2.

Bekijk hier de verschillende begingenerieken doorheen de jaren. Je zal merken: de zin "Everybody needs good neighbours" is een vaste waarde.

Meest gelezen