Russian Defense Ministry Press Service

VS: "Rusland heeft 70 procent van de capaciteit bereikt nodig om Oekraïne binnen te vallen"

Volgens Amerikaanse bronnen is het Russische leger nu voor 70 procent klaar om Oekraïne binnen te vallen. Die capaciteit zou echter fors kunnen verhoogd worden, want in de tweede helft van de maand zou het flink gaan vriezen en zou in het voordeel spelen van een invasiemacht. 

De voorbije maanden heeft Rusland meer dan 100.000 militairen - en volgens sommigen 120.000 militairen - samengetrokken langs de grenzen met Oekraïne. Daarnaast heeft Rusland ook troepen in Wit-Rusland -ten noorden van Oekraïne- en in het bezette schiereiland Krim in het zuiden van Oekraïne en in de Zwarte Zee.

Volgens Amerikaanse ambtenaren is dat ongeveer 70 procent van de capaciteit die nodig zou zijn om een succesvolle invasie in Oekraïne uit te voeren. Dat lijkt samen te vallen met een eerdere uitspraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat Rusland militair nog niet klaar is voor een aanval.

De volgende weken zou dat evenwel kunnen veranderen. Vanaf midden deze maand tot begin maart wordt er vriesweer verwacht in het gebied en- een verharde ondergrond speelt in het voordeel van de Russische gepantserde troepen. Als de lentedooi intreedt, zou de drassige bodem een opmars van grote aantallen militairen en voertuigen kunnen hinderen. (Lees verder onder de foto).

Een Oekraïense soldaat in een ruïne langs de frontlijn met het rebellengebied in Donjetsk.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

"Oorlog zou 50.000 levens kosten"

Nog volgens de VS zou een oorlog in Oekraïne tussen de 25.000 en 50.000 mensenlevens kunnen kosten. Op welke basis dat berekend is, is niet duidelijk. Dezelfde ambtenaren verwachten ook dat de Russen - als het weer meezit - vrij snel de Oekraïense hoofdstad Kiev zouden kunnen bezetten evenals grote delen van het land. Er wordt dan een vluchtelingenstroom van miljoenen Oekraïeners verwacht.

Militaire analisten twijfelen er niet aan dat Rusland sterker is dan Oekraïne, maar een inval zou wel gepaard kunnen gaan met grote verliezen. Het Oekraïense leger - dat eerder de controle verloor over de Krim en het Donbasbekken (aan de rebellen) - is nu veel sterker en beter uitgerust dan in 2014. Vooral antitankwapens zouden de Russen grote verliezen kunnen toebrengen evenals nieuwe drones die Turkije recent aan Oekraïne heeft geleverd.

Samen met de dreiging van "de moeder van alle sancties" hoopt het Westen dat de hoge kostprijs van een invasie - zowel militair als diplomatiek en economisch - Rusland ervan weerhoudt om in de aanval te gaan. In plaats van een grootscheepse invasie zou Moskou echter ook kunnen kiezen voor kleinschalige invallen, cyberaanvallen en pogingen om Oekraïne politiek en economisch te destabiliseren.

Meest gelezen