Demir verwacht procedures over subsidies zonnepanelen, "maar zou bedrijven sieren om verantwoordelijkheid op te nemen" 

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft naar eigen zeggen een sterk juridisch dossier om te snoeien in de groenestroomcertificaten. Ze houdt er wel rekening mee dat grote bedrijven juridische procedures gaan starten wanneer de Vlaamse regering gaat knippen in de subsidies. Al doet Demir ook wel een appel aan de "maatschappelijke verantwoordelijkheid in deze moeilijke tijden". 

Om de energiefactuur te drukken, wil de Vlaamse regering de groenestroomcertificaten aanpakken. "Wij zien vooral dat grote zonnepanelenparken van voor 2013 overmatige subsidies hebben gehad. De installaties zijn terugbetaald, maar de belastingbetaler betaalt nog verder bovenop de winsten", aldus Demir in "De zevende dag".

"Een middeninstallatie uit 2011 krijgt ongeveer 700.000 euro subsidie per jaar. Die installatie is al drie jaar afbetaald, maar toch betalen we vandaag nog altijd die 700.000 euro aan subsidies. Dat komt in de energiefactuur. En als ik niet zou ingrijpen dan zouden zij de komende tien jaar die bedragen nog krijgen."

De Vlaamse regering wil daarom knippen in de - beloofde - subsidies van 200 bedrijven met zonnepaneelinstallaties. Op die manier zou 1,2 miljard uit de energiefactuur kunnen gehaald worden. "Het zou misdadig zijn om niet in te grijpen", stelt minister Demir.

Alleen, de subsidies zijn destijds wel afgesproken met de betrokken bedrijven. Werkgeversorganisatie Voka spreekt van contractbreuk. Maar volgens Zuhal Demir zijn de regels van staatssteun overschreden en moet de overheid zelfs ingrijpen.

Procedures

"Ik ben ervan overtuigd dat ik een sterk juridisch dossier heb. Ik ben ook niet over één nacht ijs gegaan, ik ben er al maanden mee bezig. Ik ga het vel van de beer niet verkopen vooraleer hij afgeschoten is. Men gaat procedures aanspannen. Maar ik zal deze regeling liever voor de rechtbank verdedigen dan die overmatige bedragen te betalen", aldus Demir.

Tegelijk vindt de Vlaamse minister van Energie dat de bedrijven zich moeten beraden vooraleer ze procedures zouden aanspannen. "Ik meen dat het hen maatschappelijk zal sieren om hun verantwoordelijkheid te nemen in deze moeilijke tijden."

Bekijk het gesprek met Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen