Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Zuhal Demir: ‘Liever naar de rechtbank dan dat ik mij neerleg bij overcompensatie zonnepanelen’

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is ervan overtuigd dat ze een sterk juridisch dossier heeft om te snoeien in de groenestroomcertificaten. Dat zei de minister zondag in ‘De Zevende Dag’ op de VRT. ‘Ik ga liever de strijd aan voor de rechtbank dan dat ik me zomaar neerleg bij de overcompensatie van 200 zonnepaneelinstallaties’, aldus de minister.

De Vlaamse regering besliste vrijdag dat ze de komende tien jaar 1,2 miljard euro minder groenestroomcertificaten gaat uitbetalen aan grote investeerders. De regering wil de uitbetaling stopzetten voor zo’n 1.200 installaties van ongeveer tweehonderd investeerders. Het gaat om installaties van voor 2013, waarvan de groenestroomcertificaten nog niet gekoppeld zijn aan de energieprijs. Vlaanderen wil op die manier de energiefactuur van de burgers en de kleine bedrijven verlichten. 

“Ik vind het niet normaal dat ieder Vlaams gezin elke maand moet betalen voor de overcompensatie van de happy few, die al lang hun buit binnen hebben. Wie zoiets verdedigt is wereldvreemd. Dit is een princiepskwestie”, zegt minister Demir.

Vel van de beer

Demir haalt het voorbeeld aan van investeerders wier installatie al is terugebtaald, maar die wel nog jaarlijks 700.000 euro aan subsidies krijgen. “Als ik niet zou ingrijpen, dan betekent dat dat de belastingbetalers daar allemaal voor meebetalen. Dan komen we in een situatie van onrecht-zekerheid”, zegt minister Demir. “De subsidies die verleend zijn voor 2013 zijn zo hoog dat ze de regels van de staatssteun overschrijden. Ik ben ervan overtuigd dat ik een sterk juridisch dossier heb. We zijn al maanden bezig met dit project en ik ga het vel van de beer niet verkopen voor die geschoten is, maar ik ga liever de strijd aan voor de rechtbank dan dat ik me zomaar neerleg bij de overcompensatie van 200 zonnepaneelinstallaties op kap van miljoenen alleenstaanden, gezinnen en kleine zelfstandigen.”

“Wij behoeden ons voor een zoveelste eenmalige maatregel of vestzak-broekzakoperatie. Kosten uit de factuur halen om ze via de belastingen opnieuw te innen, daarmee helpen we de mensen niet vooruit”, aldus nog minister Zuhal Demir.