Vooruit-voorzitter Conner Rousseau: "Dicht bij oranje op coronabarometer, maar voorzichtig blijven"

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau meent dat we dicht bij code oranje staan op de coronabarometer, en dat we met andere woorden binnenkort maatregelen zullen kunnen versoepelen. "Ik denk dat we over een week, twee weken die beslissing kunnen nemen", zei hij in "De zevende dag" op Eén. Maar we moeten wel voorzichtig en veilig versoepelen, met de barometer als houvast. Dat zegt ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Als de zon begint te schijnen, moeten we de barometer nog niet weggooien, maar kunnen we wel de regenjas weghangen".

Denemarken, Noorwegen, Ierland, Engeland... Op meerdere plaatsen laten ze (zo goed als alle) coronamaatregelen los, gedaan met coronapassen, sluitingsuren en verplicht telewerken. Een heel verschil met ons land, waar we op dit moment nog in code rood van de nieuwe coronabarometer zitten. Ook bij ons weerklinkt de roep om nu snel te versoepelen en naar code oranje en zelfs code geel te gaan.

"Die coronabarometer zorgt ervoor dat we veilig kunnen versoepelen", zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in "De zevende dag" op Eén. "Ik kan er geen datum op plakken, maar ik denk dat we binnen een week, twee weken wel kunnen beslissen om naar code oranje te gaan. Dat komt steeds dichterbij. En de barometer is een stappenplan, een houvast om dat veilig te doen."

Rousseau verwijst naar Denemarken. "Waarom kunnen zij nu al zoveel maatregelen loslaten? Kijk naar hun ziekenhuiscijfers, die zijn veel lager dan hier. Als wij op dat niveau zijn, kunnen wij ook veel gaan versoepelen. We hebben een beleid gebaseerd op cijfers. Denemarken heeft dat ook beslist op basis van cijfers. Zij hebben ruimte om dat te doen, wij zijn zo ver nog niet."

In veel landen is het ook een afweging: we hebben te maken met een minder ziekmakende omikronvariant én veel mensen trekken het ook niet meer. "Net daarom moeten we voorzichtig versoepelen", vindt Rousseau. "We weten niet wat ons te wachten staat. Stel dat we versoepelen en er komt alsnog een nieuwe golf, dan worden we met de vinger gewezen. Dan verlies je twee keer. We zitten nu dicht bij oranje, niet ver van geel. Dat geeft veel vrijheid. We willen nu ook geen inspanningen tenietdoen om de populaire te gaan uithangen."

Rousseau had het in "De zevende dag" ook over de Britse premier Boris Johnson, die volgens hem "afleiding van zijn feestschandalen nodig heeft."

Videospeler inladen...

Minister Beke: "Als de zon begint te schijnen, kunnen we de regenjas weghangen"

Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) merkt op dat we over de piek van de vijfde golf heen zijn. "Bij de besmettingen is dat al bezig, we zien het ook in de ziekenhuisopnames en op de intensieve zorg. Het is nu kijken of dat zo gaat blijven. En als dat zo is, dan kunnen we naar code oranje gaan."

Het is aan het Overlegcomité om dat te beslissen, zegt Beke. Momenteel is nog niet duidelijk wanneer er een nieuw Overlegcomité zal volgen.  "Er moet een duurzaam beleid zijn, en dat hebben we met de coronabarometer naar voren gebracht. Als de zon begint te schijnen, als de eerste zonnestralen er zijn, wil dat niet zeggen dat we de barometer moeten weggooien. Dan kunnen we wel onze regenjas weghangen."

De roep om versoepelingen klinkt luid, maar is het daar nu wel al het juiste moment voor? In "De zevende dag" gingen minister Beke, biostatisticus Geert Molenberghs (lid van de expertengroep GEMS), Margot Cloet (gedelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet Icuro), Tijl De Bie (professor data science en initiatiefnemer van het Wintermanifest) en Steven Van Belle (creatief directeur van nachtclub Fuse) in debat.

Videospeler inladen...

Verplichte vaccinatie in de zorg? "Uitvoering laten afhangen van de evolutie van het virus"

Vooruit-voorzitter Rousseau kwam ook nog terug op de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Die zou er nu pas op 1 juli komen. Het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is aangepast, zo bleek gisteren. Aanvankelijk was het plan dat de plicht op 1 april zou ingaan. Maar heeft zo'n verplichting nu nog wel zin?

"Principieel moeten we dat beslissen", vindt Rousseau. "De uitvoering moet je afhankelijk maken van de evolutie van het virus. Goed bestuur is hopen op het beste en voorbereiden op het ergste. Wat als er een zesde golf komt? Gaan we dan weer onder politici discussiëren wat we moeten doen of hebben we dan een plan en kunnen we dat direct uitvoeren? Dat is wat nu moet gebeuren."

Het moet wel proportioneel blijven. "Als je maatregelen afschaft, of je gaat naar code geel, dan moet je het voor het zorgpersoneel niet moeilijker maken dan het is."

Meest gelezen