Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). ©  Kris Van Exel

Btw-verlaging elektriciteit gaat toch in vanaf maart, maar dat ga je niet zien op je factuur

Vanaf april gaan we de btw-verlaging op elektriciteit van 21 naar 6 procent op onze voorschotfactuur zien, maar het voordeel voor maart wordt toch ook toegekend. Dat gebeurt later via een aanpassing van de eindafrekening.

Farid El Mabrouk

De federale regering besliste maandagnacht om het btw-tarief op elektriciteit tijdelijk te verlagen naar 6 procent. Hoe dat precies zou gebeuren, daarover werd dagenlang gebakkeleid. Volgens sectorfederatie Febeg was het onmogelijk om dat op de voorschotfactuur al tegen 1 maart rond te krijgen. Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) benadrukte verschillende keren dat het maart moest zijn.

LEES OOK. Turteltaks, Freya-factuur en een Zonnekoning: het pijnlijke verhaal achter de Vlaamse groenestroomcertificaten

Ondertussen blijkt dat het toch april wordt. Voor die maand – en ook voor mei en juni – zal de lagere btw meteen toegepast worden op de voorschotfactuur. Het voordeel voor maart krijgt iedereen ook, maar dat zal pas later worden verrekend via de eindafrekening, liet Marc Van den Bosch van Febeg zaterdag weten. Op die afrekening wordt ook het echte voordeel voor april, mei en juni verrekend. De voorschotten zijn immers maar een schatting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER