KU Leuven: ‘Grensoverschrijdend gedrag werd zeer ernstig en structureel opgevolgd’

KU Leuven biedt studenten toch studieplek aan © belga

Verschillende ex-studenten aan de KU Leuven getuigen dat ze hun doctoraat niet afwerkten wegens het gedrag van een professor.

Na de klachten over grensoverschrijdend gedrag aan de VUB en de UGent komt zo ook een professor aan de KU Leuven in opspraak.

Volgens een vrouw die er zo’n vijf jaar geleden aan haar ­doctoraat begon, stuurde haar promotor, hoogleraar aan de faculteit Wetenschappen en ex-departementshoofd, haar geregeld berichten over haar privé­leven. ‘Hij kwam me opzoeken op openbare plaatsen. Hij kocht ook cadeautjes, dat was ongemakkelijk. Als je hem liet doen, mocht je naar de beste ­congressen en kreeg je extra financiële steun voor je onderzoek. Deed je dat niet, dan dreigde hij met ­ontslag.’

Twee mannelijke collega’s beamen in De Standaard dat ze getuige ­waren van hoe vrouwen slacht­offer werden van het grensoverschrijdend gedrag. Net als de vrouw maakten ze hun doctoraat niet af, doordat ze mentaal afzagen van zijn gedrag.

Klachten zouden niets uitgehaald hebben.

De toenmalige ombudsman bevestigt dat er in 2019 ‘verschillende meldingen’ zijn geweest over de professor. Er zou een remediëringstraject gestart zijn, waarna er geen meldingen meer kwamen. De voormalige ombudsman zegt te hopen dat medewerkers ‘indien nodig de stap naar het meldpunt opnieuw zullen zetten’.

In een reactie bevestigt de KU Leuven het nieuws. In de twee jaren na de melding nam het betrokken personeelslid samen met de onderzoeksgroep deel aan een remediëringstraject. Bij de evaluatie van dat traject gaf de groep aan dat de situatie verbeterd was en dat geen verdere opvolging nodig was, stelt de universiteit. ‘Er werd expliciet met de groep afgesproken dat ze het zouden melden als er nieuwe incidenten zouden opduiken. Het Meldpunt ontving daarna geen klachten meer over het betrokken personeelslid.’

De KU Leuven betreurt naar eigen zeggen dat er ondanks het afgelegde traject opnieuw vragen opduiken. De universiteit zegt te zullen bekijken of er nieuwe elementen zijn die een heropening van het dossier nodig maken.

Partner Content