CD&V wil toegang tot internet opnemen in grondwet

 ©  AP

Maak van toegang tot internet een grondrecht. Dat stelt CD&V voor in een wetsvoorstel, bericht De morgen maandag. Coalitiepartner Vooruit staat principieel wel achter het voorstel, maar vindt het beter snel concrete stappen te zetten om toegang tot het internet te garanderen. Telecomwaakhond BIPT ziet op zijn beurt geen reden om het recht op toegang tot een open en toereiked internet in de Grondwet te verankeren.

Bron: BELGA

“Drie crisissen hebben recent bewezen dat de toegang tot internet echt een grondrecht moet zijn: de pandemie, de overstromingen en de energiecrisis”, zegt Kamerlid en voormalig gouverneur Jan Briers (CD&V). “We moeten ervoor zorgen dat kwetsbare mensen te allen tijde het internet kunnen gebruiken, want bedrijven, overheden en scholen gaan er echt van uit dat alle mensen hierover beschikken.”

De christendemocraten dienden een wetsvoorstel in om toegang tot internet in te schrijven in de grondwet. In januari besprak de Commissie ter herziening van de Grondwet dit voorstel en vroeg ze bijkomende adviezen. Die moeten eind deze week klaar zijn. De PS diende een gelijkaardig voorstel in.

10 procent zonder internet

Naar schatting 10 procent van de Belgische bevolking heeft geen internet. Bij de mensen met een laag inkomen (minder dan 1.200 euro) loopt dat op tot ruim 30 procent.

CD&V pleit ervoor het recht op internet in de grondwet in te schrijven, zodat beleidsmakers een extra aansporing hebben om de digitale kloof te dichten. Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) bespreekt nu al binnen de regering de herziening van de sociale tarieven, klinkt het in de krant.

Meer dan Grondwet wijzigen

Ook fractieleidster Melissa Depraetere van coalitiepartner Vooruit benadrukt het belang van toegang tot internet voor iedereen in onze moderne, digitale, diensteneconomie. Ze staat principieel achter het voorstel, maar meer dan de Grondwet wijzigen, moeten volgens haar effectief maatregelen worden genomen om de toegang tot het internet te garanderen.

“Wij willen dat deurwaarders niet langer ICT-materiaal in beslag kunnen nemen wanneer iemand in de schulden raakt. Het is ook belangrijk dat de telecomsector transparanter wordt. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de weg vindt naar het goedkoopste tarief voor internet. Overstappen naar een ander telecomtarief moet moeiteloos en kosteloos gebeuren. Die heel concrete voorstellen hebben we ingediend. Zo maken we de toegang tot internet mogelijk voor iedereen”, aldus Depraetere.

Geen reden

In een advies aan de commissie Grondwet ziet het BIPT geen reden om het recht op toegang tot het internet in de Grondwet te verankeren. De telecomwaakhond voert aan dat er in Europees kader al heel wat taken en doelstellingen zijn vastgelegd die garanderen dat het internet open blijft en die de overheid ertoe aanzetten om resterende problemen in verband de toereikendheid van het internet aan te pakken.

Nog volgens het BIPT voert ons land dat voorgeschreven beleid ook effectief uit. Bovendien zal de uitrol van glasvezelnetwerken en 5G nu en in de toekomst de beschikbare netwerkcapaciteit enkel en alleen verhogen waardoor de kans op congestie nog meer verkleint en de mogelijkheden om kwaliteitsvolle, innovatieve online diensten tot bij de burger te brengen vergroten, aldus nog het Instituut.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen