Glabbeek richt noodfonds op voor alle inwoners die energie niet kunnen betalen

De gemeente Glabbeek richt een tijdelijk noodfonds op voor inwoners die in financiƫle problemen komen door de hoge energieprijzen. De gemeente wil op die manier vermijden dat mensen dieper wegzakken in de schulden omdat ze hun facturen niet meer kunnen betalen.

Het gemeentebestuur zal het OCMW-budget voor 2022 optrekken en 50.000 euro extra vrijmaken om renteloze leningen te geven aan alle inwoners die daar nood aan hebben.Ā "We merken dat het sociaal tarief dat vandaag al bestaat, niet zal volstaan in deze energiecrisis. Er zijn ook werkende gezinnen die plots hun voorschotfacturen zien verdrievoudigen. Mensen die niet genoeg spaargeld hebben, kunnen zich daardoor extra in de schulden werken en dat willen we absoluut vermijden", legt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) uit.

We delen geen premies uit, maar willen mensen uit de nood helpen nu ze in de problemen zitten

Peter Reekmans (Dorpspartij), burgemeester van Glabbeek

Geen premies

Inwoners van Glabbeek die nood hebben aan financiƫle hulp kunnen daarvoor dus een beroep doen op het OCMW. Die voert dan eerst een sociaal onderzoek naar de financiƫle toestand van de inwoners in kwestie. "We delen geen premies uit, maar we geven overbruggingskredieten om de mensen tijdelijk te helpen wanneer ze het moeilijk hebben. Dat geld vloeit dus uiteindelijk terug naar de gemeentekas", aldus nog Reekmans. De hoogte van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn worden geval per geval bekeken door de sociale dienst. "Dat kan variƫren van periodes van 12 tot 60 maanden en wordt mee bepaald door de financiƫle capaciteit die de mensen al dan niet hebben."

Beluister het interview met burgemeester Reekmans in Start Je Dag:

Meest gelezen