In de Vallei van de Zwarte Beek foerageerden zondag 14 ooievaars en een zilverreiger. © Peter Guedens

Uitzonderlijk vroeg: eerste ooievaars landen nu al in Lummen

Lummen -

In de Vallei van de Zwarte Beek zijn zondag al veertien ooievaars gespot, vergezeld van een zilverreiger. Dat is uitzonderlijk vroeg, zo zeggen kenners. “Als de winter nog invalt, dan kunnen ze het moeilijk krijgen.”

Koen Luts

Daniëlle Bervoets en Peter Guedens genoten van het spektakel en maakten foto’s van de groep ooievaars. Volgens vogelspecialist Koen Leysen, educatief medewerker Natuurpunt Natuuracademie, is het wel uitzonderlijk vroeg om de vogels te spotten. “Vorig jaar viel begin februari de winter in. Als dat opnieuw gebeurt, zouden de ooievaars het moeilijk kunnen krijgen en sterven.”

“Maar we stellen vast dat de vogeltrek steeds eerder begint”, zegt Leysen. “Vorige week werd al een groep van 70 kraanvogels gespot die naar het noordoosten vlogen. Het past ook in de trend dat steeds meer ooievaars hier blijven overwinteren. Zo zit er een koppel in de omgeving van Geel en Balen. Op waarnemingen.be vind je terug dat er meerdere kleine groepen ooievaars in noordelijke of noordoostelijke richting vlogen. Tien in Zonhoven, 19 in Waals-Brabant, twaalf in Overijse en die groep van veertien van Lummen werden ook in Laren gezien terwijl ze eten zochten en over het Schulensbroek vlogen.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer