Onthaalouders luiden alarmbel door stijgende energieprijzen: “Ik moet tweede job nemen om niet kopje onder te gaan”

 ©  Liesbeth Gaethofs LG

De stijgende energieprijzen veroorzaken ook bij onthaalouders problemen. Zij trekken daarom aan de alarmbel: de huidige situatie is niet langer houdbaar, klinkt het. Vakbond ACV Puls vraagt bevoegd minister Wouter Beke in te grijpen.

gjs

Dat de energieprijzen de jongste weken enorm gestegen zijn, daar valt niet meer naast te kijken. Het valt te voelen in elke sector in ons land. Maar onthaalouders voelen het nog net iets meer, zo klaagt vakbond ACV Puls maandag aan.

Onthaalouders vangen kinderen op in hun eigen woning, volgens een soort van vrijwilligersstatuut. Een loon krijgen ze niet, wel een onkostenvergoeding van 21,98 euro per volledige dag per kind. Vangt iemand elke dag vier kinderen op, dan krijgt die dus 87,92 euro per dag. Daarmee moet voorzien worden in alle benodigdheden voor de kinderen - van eten en fruit tot kinderstoeltjes en speelgoed - maar ook de energiekosten worden daarmee betaald.

Kopje onder

En dat wordt door de huidige energieprijzen steeds moeilijker, klinkt het. “Mijn gezinsbudget slinkt. Wil ik niet kopje onder gaan, dan moet ik een tweede job aannemen. Ik werk nu al meer dan 50 uur per week. Dit is niet vol te houden”, getuigt onthaalvader Luc Wyckmans.

Vakbond ACV Puls vraagt daarom aan minister Beke om een dringende oplossing te vinden. “De recente verhoging van de onkostenvergoeding met 36 cent volstaat niet”, klinkt het in een persbericht. “Deze onthaalouders vervullen een belangrijke maatschappelijke rol. Ze zetten zich elke dag met hart en ziel in om onze kinderen op te vangen.”

Nog beter, zo zegt ACV Puls, zou zijn “als onthaalouders konden werken als werknemers in een normaal statuut met een vast contract en een deftige verloning”. “Er is een proefproject waarbij nu 586 onthaalouders met een werknemersstatuut werken. Zij krijgen een vast maandloon en de andere voordelen zoals elke andere werknemer, bijvoorbeeld betaalde vakantie. Iets waar de gewone onthaalouder geen recht op heeft.

Op dit moment zijn in ons land 4.848 onthaalouders actief, maar de vraag naar opvolging is erg groot. Ruim een kwart van de onthaalouders is 55 jaar of ouder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen