Radio 2

Na jarenlange commotie: populieren langs kanaal in Halle worden vanaf volgende week gekapt

Ondanks protest zullen de Canadese populieren langs het kanaal in Halle vanaf maandag 14 februari worden gekapt. De bomen vormen volgens De Vlaamse Waterweg een gevaar voor fietsers en wandelaars. Na protest van inwoners en overleg met de stad zullen de bomen in fasen gekapt worden en komen er bomen uit de eigen streek in de plaats.

Vanaf maandag 14 februari 2022 zal het uitzicht langs het kanaal in Halle er anders gaan uitzien. De eerste bomen in de populierenrij langs het Kanaal Brussel-Charleroi worden dan gekapt. De bomen zouden een gevaar vormen voor de vele fietsers en wandelaars die er voorbij komen. Al van bij het begin ontstond er commotie over de aangekondigde kapping van de bomen omdat het zicht vanuit Buizingen richting Halle zo drastisch verandert. Na overleg met de stad Halle werd beslist om de kapping in verschillende fases uit te voeren. Er zullen daarom om de vijf jaar zo'n vijftig bomen worden gekapt én vervangen.

Inheemse soorten

De Vlaamse Waterweg wil de Canadese populieren verwijderen omdat de bomen erg gevoelig zijn voor takbreuken. De kans dat er takken op het pad naast het kanaal vallen, wordt veel te groot. De bomen die het grootste veiligheidsrisico vormen, komen eerst aan de beurt. "De gekapte bomen worden vervangen door streekeigen soorten, zoals winterlindes, ratelpopulieren, wintereiken en ruwe berken. Die zijn beter aangepast aan het Belgische klimaat en daardoor minder gevoelig voor ziektes en vorst", legt woordvoerster Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg uit. "De nieuwe bomen zullen in het najaar van dit jaar geplant worden. Door gefaseerd te rooien en aan te planten, blijft de ecologische impact klein én blijft het zicht op kanaal quasi onveranderd."

Zolang niet alle bomen vervangen zijn, zal bij stormweer bovendien het jaagpad tussen de Waterloobrug en de Scheepswerfkaai met slagbomen afgesloten worden om de veiligheid van voetgangers en fietsers te garanderen.

Meest gelezen