(Illustratiefoto)
Volledig scherm
(Illustratiefoto) © Getty Images/EyeEm

Bromfietsers en motorrijders voelen zich onveiliger in het verkeer

Bestuurders van gemotoriseerde tweewielers voelen zich onveiliger in het verkeer. Dat blijkt uit de barometer van mobiliteits- en verkeersveiligheidsinstituut Vias. Tussen 2019 en 2021 steeg dit gevoel van 4,7 naar 5,9 voor bromfietsers (op een schaal van 0 tot 9) en van 5,4 naar 6,1 voor motorrijders. Vias constateert overigens dat het aantal ongevallen met een bromfietsbestuurder in de eerste negen maanden van 2021 met 25 procent is gestegen op een jaar. Het gebruik van het openbaar vervoer blijft dalen.

13 reacties

  • Jan Van de Velde

    2 jaar geleden
    Enkel stilstaand verkeer is absoluut veilig! Veiligheid is voornamelijk afhankelijk van de inrichting van de verkeersinfrastructuur vnl. materiële afscheiding tussen tegengestelde verkeersstromen en tussen wegstroken voorbehouden voor de verschillende soorten weggebruikers. De meeste wegen zijn onmogelijk aan de veiligheidsbehoeften aan te passen wegens de bebouwing die ze insluit. Men kan slechts de bestaande ruimte herverdelen bvb door het instellen van circulair éénrichtingsverkeer.
  • Sofie Sliggers

    2 jaar geleden
    Ik rij al jaren met de bromfiets, ook nu ik op pensioen ben. De snelheid van de bromfiets er is te laag (45km/u) om mee met het auto verkeer te laten meestromen.binnen de bebouwde kom. Trek die snelheid op met 5km/u, wederzijds respect en dat komt goed.
  • Eric Servaes

    2 jaar geleden
    Andy, Rosa en Gerd ….. u heeft het over automobilisten zeker ?
  • Luc Maandag

    2 jaar geleden
    Rijbewijs met punten, werkt zeer goed in Frankrijk, en goed middel om de wegpiraten eruit te halen.
  • wim Konings

    2 jaar geleden
    Prachtig toch dat 72 procent vindt dat er meer tram en busbanen moeten komen. Wanneer gaan de autobestuurders en vrachtwagens eens leren hoe die stroken kunnen en vooral mogen gebruikt worden. Ben zelf buschauffeur en maak dagelijks de meest rare en gevaarlijke toestanden mee.