Op een na rijkste man van Rusland steunt “volwaardig alternatief” voor cryptomunten

Vladimir Potanin, de op een na rijkste man van Rusland, heeft zo zijn eigen visie op crypto en blockchaintechnologie. Potanin, de belangrijkste aandeelhouder van ’s werelds grootste producent van geraffineerd nikkel en palladium, is er heilig van overtuigd dat digitale tokens van activa, zoals metalen, een volwaardig alternatief zullen worden voor cryptomunten.

Waarom is dit belangrijk?

De discussie over crypto laait hoog op in Rusland. In de op twee na grootste Bitcoin-producent ter wereld wil zowat iedereen zijn zegje doen over digitale activa. Sommigen, zoals Ruslands centrale bank, zijn categoriek tegen. Anderen, zoals Telegram-CEO Pavel Durov, menen dat cryptotechnologie onontbeerlijk is om van Rusland een volwaardige speler op de techmarkt te maken.

Ook meent Potanin dat de ontwikkeling van een digitale roebel een goede manier is om de notoir crypto-sceptische centrale bank van Rusland met de onderliggende technologie te laten werken, en ze die te doen waarderen. En dat zonder blootgesteld te zijn aan de koersrisico’s die pakweg de Bitcoin met zich meebrengt, luidt het.

“Hoogwaardige en veilige digitale goederen”

De miljardair is een investeerder in Atomyze, een start-up die blockchaintechnologie gebruikt om activa, variërend van metalen tot vastgoed, te converteren in makkelijk uitwisselbare tokens.

Deze maand ontving de Russische eenheid van het bedrijf een licentie waardoor het platform digitale activa mag uitgeven en handel mag aanbieden, weet cryptonieuwssite CoinDesk.

“We hebben onze vergunningsaanvraag bij de Bank van Rusland grondig voorbereid en waren onder de indruk van het attente werk van de toezichthouder. Samen leggen we de basis voor een geheel nieuwe manier van handelen”, liet Ekaterina Frolovicheva, CEO van de Russische tak van Atomyze, optekenen door Emerging Europe.

“In tegenstelling tot sommige cryptomunten bieden platforms als Atomyze consumenten hoogwaardige en veilige digitale goederen en kunnen ze onbetrouwbare producten uit de markt drukken”, stipt Potanin aan in een interview met Bloomberg.

Potanins standpunt sluit aan bij dat van de Centrale Bank van Rusland. Deze instelling steunt de ontwikkeling van digitale financiële activa, maar pleit voor een volledig verbod op het delven en verhandelen van cryptomunten, die volgens haar een bedreiging vormen voor het financiële systeem van het land.

De regering is daarentegen voorstander van het reguleren en belasten van digitale valuta’s. President Vladimir Poetin, die er in principe een vrij genuanceerde mening over cryptomunten op nahoudt, heeft de bevoegde autoriteiten opgeroepen een compromis te vinden.

“Digitale financiële activa zijn slechts de volgende fase”

De ontwikkeling van digitale activa, tokenization en het digitale roebelprogramma van de centrale bank kan het debat over crypto irrelevant maken, aldus Potanin. Hij meent dat toezichthouders bang zijn voor cryptomunten en stablecoins omdat het ongecontroleerde valuta-uitgiften zijn.

Terwijl een digitaal activum of token meer een contract is, dat klanten de mogelijkheid geeft om een product of dienst in een digitale vorm te krijgen op de blockchain (een online grootboek dat elke transactie of verandering bijhoudt en verifieert, red.).

“Metalen munten werden vervangen door papiergeld, en daarna werden transacties cashloos”, betoogt Potanin. “Digitale financiële activa zijn slechts de volgende fase.”

Potanins investeringsbedrijf Interros gaf bij zijn oprichting Atomyze een financieel duwtje in de rug. Interros was namelijk dringend op zoek naar een manier om de handel in metalen efficiënter te maken. Potanin is grootaandeelhouder van Norilsk Nickel, een mijnbouwbedrijf dat ’s werelds grootste producent van geraffineerd nikkel en palladium is.

Sinds 2020 biedt Norilsk Nickel (afgekort: Nornickel) industriële klanten via bepaalde investeringsvehikels (concreet: exchange-traded commodities of ETC’s) op verschillende Europese beurzen aan metalen gekoppelde penningen aan.

Vastgoed

Het platform van Atomyze zou ook kunnen worden gebruikt voor de verkoop van andere diensten en goederen, zegt Potanin. Interros zou van plan zijn om maar liefst 1 miljard dollar te investeren in het digitale ecosysteem en in andere techprojecten, die banken en digitale beurzen kunnen behelzen.

In Rusland kan Atomyze dezelfde dienst aanbieden als in het buitenland, inclusief de uitgifte van tokens die gekoppeld zijn aan metalen. Het is ook van plan om zijn toepassingen te testen bij vastgoed in Norilsk, de noordelijkste stad met meer dan 100.000 inwoners ter wereld.

Het programma zou een eenheid van Nornickel in staat stellen om werknemers tokens aan te bieden om appartementen te kopen. Dat als poging om hun liquiditeit te verhogen en mobiliteit te verbeteren, bericht Bloomberg.

Ook een aan tokens gekoppeld hypotheekprogramma, waarvoor wordt samengewerkt met de commerciële bank Rosbank, zou in de pijplijn zitten. Als mensen dan willen verhuizen, kunnen ze hun eigendommen verkopen voor tokens en ze inwisselen voor geld of een huis in een andere stad, blikt Potanin vooruit.

NFT’s

Interros zou ook in gesprek zijn met de Hermitage in Sint-Petersburg, één van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld. Het doel is daar om non-fungibele tokens (NFT’s) aan te bieden van zijn kunstcollectie, waarvan de opbrengsten dan kunnen gebruikt worden om de restauratie van het museum te financieren.

(kg)

Meer