Direct naar artikelinhoud
NieuwsE-commerce

PS-voorzitter Paul Magnette: ‘Na de kernuitstap wil ik graag de e-commerce-uitstap realiseren’

PS-voorzitter Paul Magnette: ‘Na de kernuitstap wil ik graag de e-commerce-uitstap realiseren’
Beeld Photo News

Net in de week waarin de regering zich zal buigen over het versoepelen van avondarbeid in de e-commerce, steekt PS-voorzitter Paul Magnette het vuur aan de lont. ‘Nachtwerk moet je beperken tot domeinen waar het strikt noodzakelijk is, zoals in ziekenhuizen of bij de politie’, zegt hij in een interview met Humo. Dat dat jobs kost, daar ligt hij niet van wakker - integendeel. ‘Na de kernuitstap wil ik graag de e-commerce-uitstap realiseren.’

De federale regering buigt zich eind deze week over de hervorming van de arbeidsmarkt. Daarbij gaat het om het concentreren van een voltijdse job op 4 dagen in plaats van 5, een betere bescherming van wie werkt voor de Ubers en Deliveroo’s van deze wereld, maar ook over avondarbeid in de e-commerce - iets waar de liberalen al lang voor strijden. 

Ter herinnering: vandaag wordt er in de e-commerce vanaf 20 uur aan een tarief van nachtarbeid gewerkt. In oktober evacueerde de regering de discussie over eventuele versoepelingen naar de sociale partners. Aan hen werd gevraagd om te bekijken of het een optie is om binnen een bedrijf een cao af te sluiten, waarbij er van 20 uur tot 24 uur aan het gewone dagtarief gewerkt kan worden met de goedkeuring van 1 vakbond. Maar dat overleg heeft nog niet plaatsgevonden: de sociale partners wachten nog steeds op de eerste teksten van de regering. 

Maar als het van de PS-voorzitter afhangt - en de PS levert met Pierre-Yves Dermagne nu eenmaal de bevoegde minister - dan moet het niet te soepel worden. “Waarom moeten wij arbeiders ‘s nachts in die pakhuizen laten werken?”, aldus Magnette in een interview met Humo. “Omdat de mensen de klok rond willen kopen en hun pakjes binnen de 24 uur thuis willen hebben. Kunnen wij echt geen 2 dagen wachten op een boek?” 

Dat bedrijven dan hun hangars over de grens zetten, waardoor ons land jobs verliest aan de buurlanden, vindt hij geen argument. “En dan? Niet de werkloosheid, maar de langdurig zieken zijn het grote probleem. En die sector zal dat probleem nog verergeren. Laat België maar een land worden zonder e-commerce, met échte winkels en bruisende steden.”

Liberalen: ‘Niet terugkeren naar economie van 100 jaar geleden’

Magnettes uitspraken vallen niet in goede aarde bij zijn liberale coalitiepartners. “Terugkeren naar de economie van 100 jaar geleden zal ons niet helpen. E-commerce kan duizenden mensen nu een job bezorgen. We gaan dat toch niet laten liggen?”, reageert Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert via Twitter. 

Eenzelfde reactie laat ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez optekenen. “De 19de eeuw kan geen samenlevingsmodel zijn. Vooruitgang is een kans. We hebben een open geest en aanpassingsvermogen in onze samenleving nodig voor meer welzijn. We mogen e-commerce niet alleen aan andere landen overlaten. We zouden honderden miljoenen verliezen.”

N-VA: ‘Wereldvreemd en onverantwoord’

Ook oppositiepartij N-VA verwerpt Magnettes voorstel. “De PS denkt blijkbaar dat ze de geschiedenis van een wereld waarin e-commerce boomt, in haar eentje kan terugdraaien. Dat is niet alleen wereldvreemd, maar compleet onverantwoord”, zegt Kamerlid Björn Anseeuw.

Anseeuw wijst erop dat heel wat winkeliers in België ook al een online aanbod hebben, om de gewone verkoop aan te vullen. “Net daarom smeken die winkeliers om meer flexibiliteit en willen ze weg van de rigide arbeidsmarkt waarmee de PS en Vivaldi dit land in een wurggreep houdt. Een wurggreep die iedereen in dit land welvaart kost.”