Radio 2

Stookoliebolletjes op stranden zijn gevaarlijk voor honden

Het laboratorium dat stalen van de olievervuiling op het strand onderzoekt, waarschuwt. "Olie is altijd giftig. Hondenbaasjes moeten erop letten dat hun dier niet van die aangespoelde bolletjes eet tijdens een strandwandeling", zegt Koen Parmentier. Vandaag controleren de badsteden of er nog stookoliebolletjes zijn aangespoeld met het hoog tij.

Eergisteren spoelden er op enkele stranden oliebolletjes aan. Gisteren werd de vervuiling opgeruimd. Het ging om een strook van zoā€™n 19 kilometer lengte op het grondgebied van Middelkerke, Oostende, Bredene en De Haan.

Er lagen niet al te veel olieresten en ze waren ook klein van omvang. Daarom werd de verontreiniging met de hand opgeruimd. Daarvoor hebben de Civiele Bescherming, de brandweerdiensten van de Hulpverleningszone 1 en de technische dienst van de stad Oostende samengewerkt. Alles samen werden hiervoor een 50 mensen ingezet.

Het reinigen van de stranden begon dinsdagmorgen rond 9 uur en werd rond 14 uur afgerond. Vandaag na het hoogtij van 8 uur worden de stranden opnieuw gecontroleerd op mogelijke aanspoeling van olieresten.

BEKIJK - "We hebben gisteren de hele dag veel gevonden en vandaag ook nog. Het is nog niet gedaan", zegt de Technische dienst van Oostende in "Het journaal" (08/02):

Videospeler inladen...

De oorzaak van de vervuiling is nog altijd niet gekend. Het zou kunnen gaan om historische vervuiling vanop de zeebodem, die nu door storm Corrie begint aan te spoelen. "Uit de labostalen zal blijken waar de olie effectief vandaan komt. Het zou goed kunnen zijn dat de olie gelekt is uit het ruim van een oud scheepswrak op de zeebodem", zegt gouverneur Carl DecaluwƩ.

Ook Koen Parmentier van het laboratorium in Oostende dat stalen onderzoekt, denkt in die richting: "We vermoeden dat de vervuiling afkomstig kan zijn van De Flinterstar (vrachtschip dat in 2015 bij een aanvaring voor de kust van Zeebrugge heel wat brandstof verloor, nvdr)."

Meest gelezen