Keir Starmer op een archieffoto.
AFP or licensors

Britse oppositieleider Starmer belaagd door demonstranten, week na brutale uithaal van premier Johnson

De Britse oppositieleider Keir Starmer is in de buurt van het parlement in Londen ontzet door de politie nadat hij was belaagd door demonstranten. Toen zij Starmer in het vizier kregen, riepen ze hem onder meer toe dat hij "pedofielen beschermde". Die uithaal is compleet uit de lucht gegrepen, maar komt niet uit het niets. Ze is terug te brengen naar een uitspraak die premier Boris Johnson vorige week in het parlement deed, nota bene toen hij zichzelf moest verdedigen wegens "Partygate". Parlementsleden vinden dat Johnson het debat vergiftigt en eisen dat hij zich excuseert.

De demonstranten die Keir Starmer belaagden, betoogden tegen de coronamaatregelen en de vaccinaties. Toen de politie Starmer in veiligheid wilde brengen, kwam het tot ongeregeldheden. Twee demonstranten die een verkeerskegel naar agenten gooiden, werden opgepakt.

De demonstranten scholden Starmer uit voor "verrader" omdat hij het vaccinatiebeleid van de Britse regering steunt. Maar ze riepen hem ook toe dat hij "pedofielen beschermde". Die woorden zijn terug te brengen naar wat zich vorige week in het Britse parlement afspeelde, toen premier Boris Johnson zich moest verdedigen voor de vele feestjes die medewerkers van hem organiseerden toen het land in een lockdown zat.

Bekijk hier beelden van de belaging:

Videospeler inladen...

Tijdens dat bewuste debat deed Johnson een brutale uithaal naar de sociaaldemocratische oppositieleider Keir Starmer van Labour. Hij wierp hem toe dat hij gewezen BBC-presentator Jimmy Savile, die zich schuldig had gemaakt aan kindermisbruik, had laten lopen toen hij bij justitie werkte. Die aanval was volgens velen zo laag-bij-de-gronds en stond zo ver van de feiten dat zelfs verschillende van Johnsons trouwe medewerkers verontwaardigd opstapten.Ā 

Met zijn uithaal heeft Johnson het debat vergiftigd, waardoor incidenten als dat van vandaag met Starmer mogelijk worden, zeggen parlementsleden van verschillende partijen nu. Johnson had al veel kritiek gekregen wegens zijn uithaal, en die kritiek zwelt nu nog aan. "Wat we zeggen en hoe we het zeggen doet ertoe, en echoot na tot ver buiten het parlement", reageert Rob Largan van Johnsons eigen Conservatieve Partij. "Het kan gevolgen hebben in de buitenwereld."

Op Twitter liet Johnson weten dat hij "geschokt" is door het "onaanvaardbare gedrag" dat Keir Starmer te beurt is gevallen. Maar hij liet nog altijd na zich te verontschuldigen voor zijn uithaal van vorige week, of zijn woorden terug te nemen, hoewel veel parlementsleden daarop blijven aandringen.Ā 

Meest gelezen