Verdwenen terwijl mama op het toilet zat, even later dood teruggevonden: hoe belandde jongetje (5) in spoortunnel onder Antwerpen-Centraal?

Antwerpen -

Bij een dramatisch ongeval op de sporen tussen de stations Antwerpen-Centraal en Berchem is maandag een 5-jarig jongetje overleden. De moeder had haar zoontje even daarvoor als vermist opgegeven. De jongen zou verdwenen zijn terwijl ze op het toilet zat. Het zou gaan om een kind uit Hasselt. De jongen kwam terecht in een spoortunnel die normaal enkel toegankelijk is voor spoorwegarbeiders. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd om te achterhalen hoe hij daar kon belanden.

Jarit Taelman, Sam Reyntjens, Nina Bernaerts

Iets voor 15u deed de moeder van het jongetje aangifte van de verdwijning. Volgens Het Laatste Nieuws was het kind weggelopen uit de McDonald’s op de De Keyserlei, terwijl zijn mama naar het toilet was. De toiletdame bevestigt dat. “De mama was klaar, maar zag haar zoontje nergens. Ze keek eerst zelf even rond en kwam dan vragen of ik hem had gezien. Samen met het personeel hebben we dan het hele restaurant doorzocht.”

De jongen zou weggelopen zijn uit de McDonald’s op de De Keyserlei en zo in het station (achteraan op foto) terechtgekomen zijn. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

De politie en de moeder zochten met man en macht in de omgeving van het Centraal Station, zonder resultaat. Rond 16u werd ook spoornetbeheerder Infrabel ingelicht en werd meteen al het treinverkeer op de verdiepingen -1 en -2 stilgelegd.

Enkele minuten later merkte een treinbestuurder het levenloze lichaam van het jongetje op in de spoortunnel tussen het Centraal Station en het station van Berchem.

Volgens onze informatie gaat het om een 5-jarige jongen uit Hasselt, al kon het parket dat nieuws maandagavond niet bevestigen. Hoe het jongetje onopgemerkt op de sporen kon belanden op een drukke maandagmiddag, is nog onduidelijk.

Politiewagens reden maandag af en aan via een tunnel van Infrabel. Het ongeval zelf gebeurde verderop, op de sporen. © BFM 

Om alles te kunnen uitsluiten en meteen alle mogelijke onderzoeken te kunnen doen, vorderde het Antwerpse parket maandag een onderzoeksrechter wegens onopzettelijke doding. “In de loop van de avond volgde een onderzoek ter plaatse in het bijzijn van het parket en de onderzoeksrechter. Ook het labo van de federale gerechtelijke politie was aanwezig”, vertelt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerpse parket.

Wisselzone

Dat verdere onderzoek moet klaarheid scheppen over de omstandigheden van het overlijden. Het is nog niet duidelijk of de jongen om het leven kwam na een val op de sporen of na een aanrijding met een trein. Mogelijk kunnen de beschikbare camerabeelden op de perrons en in de tunnel helpen om de route van de jongen in beeld te brengen.

Het is nog niet duidelijk of de jongen omkwam na een val op de sporen of na een aanrijding.  ©  RR

Zeker is wel dat het lichaam gevonden werd in een zogenaamde wisselzone in de spoortunnel tussen Antwerpen-Centraal en het station van Berchem, normaal enkel toegankelijk voor spoorwegarbeiders.

Door het ongeval bleef het treinverkeer op verdieping -1 in Antwerpen Centraal, het niveau voor het treinverkeer van en naar Brussel, een hele avond onderbroken. Dat zorgde voor de nodige hinder tijdens de avondspits. Treinen die wel konden rijden, werden afgeleid naar verdieping -2 of +1. “Wij werken uiteraard volop mee aan het onderzoek, omdat we ook willen begrijpen hoe dit is kunnen gebeuren”, vertelt woordvoerder Thomas Baeken van spoornetbeheerder Infrabel.

Het lichaampje werd gevonden in de wisselzone, die normaal enkel toegankelijk is voor spoorwegarbeiders.  © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER