Direct naar artikelinhoud
LiveblogOlympische Winterspelen

Live - Olympische Winterspelen afgelopen: vuur in Peking is gedoofd

Schaatsers Bart Swings en Hanne Desmet met hun medailles.Beeld BELGA

De Olympische Winterspelen in Peking zijn van start gegaan. Tot en met 20 februari komen 2.900 atleten uit 90 in actie in vijftien sporten, onderverdeeld in 109 verschillende disciplines. Voor België nemen 19 atleten deel, met de grootste medaillekans voor Bart Swings op de massastart. Volg al het nieuws vanuit Peking in dit liveblog van De Morgen.

Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

Live

  1. Olympische vuur gedoofd in Peking

    In Peking is een einde gekomen aan de 24ste Winterspelen. Shorttrackster Hanne Desmet, bronzenmedaillewinnares op de 1.000 meter, droeg tijdens de sluitingsceremonie de Belgische vlag het olympisch stadion in.

    IOC-voorzitter Thomas Bach bedankte China voor de "fantastische en veilige ontvangst": "De organisatie was fenomenaal. Met deze 'echt uitzonderlijke Winterspelen', verwelkomen we China als Wintersportland." 

    Bach had ook een politieke boodschap.  "Atleten van overal ter wereld hebben hier getoond dat verschillen in cultuur overwonnen kunnen worden en dat we allemaal gelijk zijn. Ik hoop dat de politieke leiders geïnspireerd zullen zijn door hun voorbeeld van vrede en solidariteit. We moeten ook nog het coronavirus bestrijden en dat kunnen we alleen maar samen: door samen sneller te gaan, samen hoger te mikken, samen sterker te zijn. Ik roep de internationale gemeenschap dan ook op om vaccins wereldwijd voor iedereen toegankelijk te maken."

    Vervolgens verklaarde Bach de 24e Winterspelen voor gesloten en nodigde hij, zoals de traditie dat wil, "de jeugd van de wereld op" voor de 25e Spelen. Het olympish vuur, dat vrijdag 4 februari aangestoken werd in het Vogelneststadion, werd daarop gedoofd.  

    De volgende Winterspelen vinden van 6 tot 22 februari in Italië (Milaan en Cortina d'Ampezzo) plaats. 

  2. Belgische chef de mission: 'Hier had ik op voorhand voor getekend'

    Olav Spahl, de chef de mission van Team Belgium, blikt tevreden terug op de prestaties van de Belgische atleten op de Winterspelen in Peking. De Belgen verzamelden zes olympische diploma's (top acht), waarvan een gouden en een bronzen medaille. Op de vorige Winterspelen in Pyeongchang behaalde België vier top-achtnoteringen, waaronder een zilveren medaille.

    Vier jaar geleden bezorgde Bart Swings België een zilveren medaille op de massastart, in Zuid-Korea verzekerde hij zich ook van olympische diploma's op de 1500 m (6e), 5000 m (6e) en 10.000 m (8e). Het doel van Team Belgium was om in Peking meer olympische diploma's met verschillende atleten te behalen. Met de gouden medaille van Swings op de massastart, het brons van shorttrackster Hanne Desmet op de 1000 m, haar vierde plaats op de 1500 m, haar vijfde stek op de 500 m, de zevende plaats van Swings op de 5000 m en de achtste plek van kunstschaatsster Loena Hendrickx zijn de ambities duidelijk waargemaakt.

    "Ik ben heel blij met de resultaten die onze atleten hier hebben neergezet", maakte Spahl de balans op. "Hier had ik op voorhand voor getekend."

    Spahl zag Bart Swings zaterdag naar historisch goud schaatsen. "Hij is een boegbeeld voor de Belgische wintersport. Bart is ontzettend belangrijk, niet alleen vanwege zijn successen maar ook door de manier waarop hij als topsporter in het leven staat."

    Binnen Team Belgium was Hanne Desmet voor Spahl dé ontdekking op olympisch niveau. "We wisten al waartoe ze in staat was, na haar zilveren medaille op de 1000 m tijdens het WK van vorig jaar. Maar om hier nu drie keer in de top acht te eindigen en een medaille te pakken, dat toont toch dat ze echt tot de mondiale top behoort." 

    Met vijf atleten was het biatlon de best vertegenwoordigde sport binnen de 19-koppige selectie van Team Belgium, maar een mooi resultaat zat er niet in op de Spelen. "Zij zijn zelf teleurgesteld, en ik zou teleurgesteld zijn mocht dat niet het geval zijn", aldus Spahl. "Misschien kunnen we voor het biatlon, en meer bepaald de sneeuwsporten, nog leren van de schaatsdisciplines. In het schaatsen hebben we projecten die gesteund worden door Sport Vlaanderen en het BOIC, in nauwe samenwerking met de collega's van TeamNL. Misschien moeten we die weg ook bewandelen voor de sneeuwdisciplines."

    Na de succesvolle Zomerspelen in Tokio (met drie gouden, een zilveren en drie bronzen medailles) en de eveneens geslaagde Winterspelen in Peking zit de Belgische topsport volgens Spahl in de lift. "Er deden hier 91 landen mee, 29 landen behaalden minstens een medaille. En wij behoren tot de top 25 procent, net zoals in Tokio. Dat is heel positief. België zit nog altijd op een groeilijn. We zijn niet klaar, ik zie veel mogelijkheden om nog progressie te maken", besloot de chef de mission.

  3. Winterspelen gaan slotdag in, Hanne Desmet vlaggendraagster in slotceremonie

    In de buurt van de Chinese hoofdstad Peking gaan de Olympische Winterspelen van Peking de slotdag in.

    Op de laatste dag is er traditioneel een beperkt programma, met daarin onder meer nog een curlingfinale, bobslee, ijshockey en langlaufen. Belgen komen er zondag niet meer in actie. De Belgian Bullets An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts waren zaterdag in de tweemansbob bij de vrouwen de laatste Belgische deelnemers aan deze Winterspelen. Zij eindigden daarin op de vijftiende plaats.

    Eerder op zaterdag maakte Bart Swings heeft zijn gouden droom waar. Na een finale waarin hij verschillende aanvallen moest pareren, kroonde hij zich met een machtige sprint tot olympisch kampioen op de massastart. Team Belgium sluit de Spelen af met twee medailles, na eerder brons van shorttrackster Hanne Desmet.

    Vier jaar na zijn olympisch zilver op hetzelfde nummer in Pyeongchang schonk Swings België pas de tweede gouden medaille ooit op de Winterspelen. De eerste dateert van 1948, toen pakten kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet in Sankt Moritz de olympische titel in het paarrijden. Swings is de eerste individuele olympische kampioen uit België in een wintersport. De Vlaams-Brabander is ook de eerste Belgische wintersporter die twee keer op een olympisch podium staat.

    De slotceremonie in het Vogelneststadion begint om 13 uur. Shorttrackster Hanne Desmet zal dan de Belgische vlag dragen, als afsluiter van deze Winterspelen. 

  4. Belgian Bullets eindigen op vijftiende plaats

    An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts eindigen op de vijftiende plaats. Beeld EPA

    De Belgische bobsleevrouwen An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts zijn na afloop van de vierde en tevens laatste run in de tweemansbob bij de vrouwen op de vijftiende plaats geëindigd. 

    In het Yanqing National Sliding Centre op de Winterspelen van Peking zetten ze in de eerste run in 1:02.08 pas de zeventiende tijd op de tabellen. Run 2 was met 1:02.12 net iets trager, maar door foutjes en daardoor ook tragere tijden bij de concurrentie leverde hen dat wel een twaalfde plaats op. In run 3 lukten ze zaterdag een chrono van 1:02.11, goed voor een twaalfde stek en een veertiende plaats in de tussenstand. De vierde run werd meteen ook hun traagste, met een tijd van 1:02.27. Daardoor zakten ze in de eindstand nog een plaats en moeten ze Peking verlaten met een vijftiende stek, onder de verwachtingen. De Bullets mikten op een stek in de top tien en droomden zelfs van een olympisch diploma (top acht). 

    Het goud was na drie zeges en evenveel baanrecords - enkel in de laatste run finishte ze op de tweede plaats - voor de amper 23-jarige Duitse Laura Nolte, die geschiedenis schreef door de jongste olympische bobsleekampioene ooit te worden. 

    Voor Team Belgium zijn de Winterspelen afgelopen. Morgen volgt er nog de slotceremonie, waarin Hanne Desmet de Belgische medaille zal dragen.

  5. Sandrine Tas kan zich niet plaatsen voor finale van de massastart

    Snelschaatsster Sandrine Tas is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de massastart op de Olympische Winterspelen in Peking. "Ik ben vandaag op mijn waarde geklopt", zei ze na afloop van de halve finales.

    Tas moest zich bij de eerste acht scharen voor een finaleticket, maar ze werd pas twaalfde. Bij de tussensprinten kon ze niet meedingen naar de punten. "Ik hing er een beetje achteraan bij", stelde Tas. "En dat was niet omdat ik aan het wachten was op de sprint. Ik had gewoon de benen niet om te sprinten. Uit noodzaak heb ik alles moeten zetten op de eindsprint, maar ik wist eigenlijk wel dat het heel moeilijk ging worden. En dat is gebleken. Ik had een topdag nodig om me te plaatsen. Het niveau is gigantisch hoog."

    De massastart was Tas' vierde en laatste wedstrijd in Peking, na de 500 m (28e), de 1000 m (28e) en de 1500 m (29e).

    Beeld BELGA
  6. Bart Swings na het goud: 'Ik was sterk en wilde niets weggeven'

    “Ik voelde me geviseerd. Maar ik was zo sterk en wilde niets weggeven”, vertelt Swings na zijn gouden medaille bij Sporza. “De Nederlanders hebben het mij niet gemakkelijk gemaakt. Op 3 à 4 ronden van het einde kon ik wel eventjes rusten. En zo kwam het alsnog goed. Ik kon het niet geloven. Toen ik de laatste bocht inging, was ik eigenlijk niet bezig met het goud. Maar plots voelde ik dat ik nog veel snelheid had en dat mijn benen niet kapot waren.”

    “Wat ik voor de wedstrijd dacht? Dat het vandaag moet gebeuren. Uiteindelijk heb ik getoond dat ik de sterkste was. Ik hoop dat de Nederlanders me dit gunnen, want ik heb wel veel gaten op hen gedicht. Het was dus geen ideale koers voor mij, maar het is toch gelukt. Ik ben superblij. Ik zag eerder dat er veel gesupporterd werd in Herent, mijn thuisdorp. Ongelooflijk dat ik het kan afmaken.”

    Bart Swings.Beeld BELGA
  7. Goud! Bart Swings kroont zich tot olympisch kampioen op massastart

    Bart Swings heeft zijn droom waargemaakt. Onze 31-jarige landgenoot veroverde in Peking het goud op de massastart. Het is de tweede Belgische medaille deze Winterspelen, na het brons van Hanne Desmet op de 1.000 meter shorttrack.

    De tactiek van Swings was duidelijk: niemand laten wegrijden. De Nederlanders plaatsten de ene aanval na de andere, maar onze landgenoot reageerde (als enige) op alle versnellingen. Nadien greep hij na een fenomenale slotronde het goud. En dat ondanks het harde labeur tijdens de wedstrijd.

    De Belg hield twee Zuid-Koreanen achter zich. Chung Jae-won verloor de sprint om goud en moest zich tevreden stellen met zilver, zijn landgenoot Lee Seung-hoon greep het brons. De Amerikaan Joey Mantia, vriend van Hanne Desmet, viel net naast het podium. De Nederlandse schaatsers Jorrit Bergsma en Sven Kramer kenden minder succes. Bergsma werd negende, Kramer sloot de laatste race uit zijn schaatscarrière af als zestiende.

    De 31-jarige Swings ging resoluut voor de gouden medaille op de massastart, vier jaar na zijn olympisch zilver op dat nummer in Pyeongchang. Swings schenkt België pas de tweede gouden medaille ooit op de Winterspelen. De eerste dateert van 1948, toen pakten kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet in Sankt Moritz de olympische titel in het paarrijden.

    De Morgen sprak Swings voor zijn vertrek naar Peking: ‘Zwaar ijs, dat heb ik graag’

    Bart Swings.Beeld AFP
    De massastart.Beeld AFP
  8. Belgian Bullets sluiten eerste dag af op 15de plaats

    De Belgische bobsleevrouwen An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts staan vrijdag na afloop van de eerste twee runs in de tweemansbob bij de vrouwen op de vijftiende plaats

    In het Yanqing National Sliding Centre op de Winterspelen van Peking zetten ze in de eerste run in 1:02.08 pas de zeventiende tijd op de tabellen. Run 2 was met 1:02.12 net iets trager, maar door foutjes en daardoor ook tragere tijden bij de concurrentie leverde hen dat wel een twaalfde plaats op. Met een totaaltijd van 2:04.20 schoven ze van de zeventiende naar de vijftiende plaats op, op 2.15 van de Duitse leidster Laura Nolte, die twee baanrecords neerzette in Yanqing.

    De regerende wereldkampioene bij de junioren en Europese vicekampioene won beide runs en heeft na twee runs reeds een voorsprong van een halve seconde op haar landgenote Mariama Jamanka, de titelverdedigster in Peking. De Amerikaanse WB-leidster Elana Meyers Taylor, tweevoudig olympisch vicekampioene in de discipline, volgt op 74 honderdsten op de derde plaats.  De Canadese Christine de Bruin schoof op naar de vierde plaats, op 1.16. De Amerikaanse Kaillie Humphries, die in 2010 en 2014 toen ze nog voor Canada uitkwam olympisch kampioene werd, sluit de top vijf af op 1.33. In de strijd om de medailles in de Chinese hoofdstad zal het tussen dit vijftal gaan.

    Runs drie en vier vinden zaterdag plaats. De Bullets mikken op een stek in de top tien en dromen van een olympisch diploma (top acht). Momenteel zijn ze zeventien honderdsten van een seconde verwijderd van de tiende plaats van de Oostenijkse Katrin Beierl.

    An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts.Beeld AP
  9. Waarom Bart straks swingt in de massastart

    Op de massastart in het schaatsen moet het gebeuren voor Bart Swings. Onze landgenoot staat te boek als topfavoriet, met dank aan een formidabel herstelvermogen, iets krommere ijzers en een portie skeelervernuft. ‘Het tactische spel zit erin geslepen.’

    Lees meer.

    Bart Swings in actie op de 1500 meter langebaan.Beeld ANP
  10. Belgian Bullets staan zeventiende na eerste run

    De Belgische bobsleevrouwen An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts staan na afloop van de eerste run in de tweemansbob bij de vrouwen op de zeventiende plaats.

    In het Yanqing National Sliding Centre zetten ze in 1:02.08 pas de zeventiende tijd op de tabellen, op 1.04 van de ietwat verrassende Duitse leidster Laura Nolte. De regerende wereldkampioene bij de junioren en Europese vicekampioene was zes honderdsten van een seconde sneller dan haar landgenote Mariama Jamanka, de titelverdedigster in Peking. De Amerikaanse WB-leidster Elana Meyers Taylor, tweevoudig olympisch vicekampioene in de discipline, volgt op 22 honderdsten op de derde plaats. Haar landgenote Kaillie Humphries, die in 2010 en 2014 toen ze nog voor Canada uitkwam olympisch kampioene werd, is vierde op 37 honderdsten. De Canadese Christine de Bruin sluit op 41 honderdsten de top vijf af. In de strijd om de medailles in de Chinese hoofdstad zal het tussen dit vijftal gaan.

    Vannieuwenhuyse leverde een cleane run zonder veel fouten af. Een trage start kon ze gaandeweg echter niet meer goedmaken. Een tekort aan snelheid katapulteerde de Belgische bob richting de zeventiende plaats, onder de verwachtingen. Veel tijd om bij te sturen is er niet, want deze namiddag volgt de tweede run al. Runs drie en vier vinden zaterdag plaats. De Bullets mikken op een stek in de top tien en dromen van een olympisch diploma (top acht).

    An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts tijdens de eerste run. Beeld BELGA
  11. Bronzen Hanne Desmet draagt vlag op slotceremonie

    Shorttrackster Hanne Desmet krijgt de eer om zondag de Belgische vlag te dragen tijdens de slotceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking. Dat maakte het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) bekend.

    Hanne Desmet behaalde vorige week vrijdag brons op de 1000 m. Ze werd zo de eerste Belgische vrouw met een individuele medaille op de Winterspelen. Het was tevens de eerste olympische medaille in het shorttrack voor België.

    Op de 500 m eindigde Desmet op de vijfde plaats, op de 1500 m werd ze vierde.

    Op de Spelen van 2014 in Sotsji en vier jaar later in Pyeongchang was snelschaatser Bart Swings de vlaggendrager tijdens de slotceremonie. Swings gaat zaterdag resoluut voor de gouden medaille op de massastart, vier jaar na zijn olympisch zilver op dat nummer in Pyeongchang.

    De slotceremonie in het Vogelneststadion begint om 20 uur plaatselijke tijd (13 uur in België).

    Kunstschaatsster Loena Hendrickx en alpineskiër Armand Marchant droegen op 4 februari de Belgische vlag tijdens de openingsceremonie. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Mathias Vosté wordt 27ste op 1.000 meter, Nederlander Thomas Krol pakt goud

    Mathias Vosté is als 27ste en op drie na laatste geëindigd in de 1.000 meter snelschaatsen. Het goud ging naar de Nederlander Thomas Krol.

    Vosté kwam in de zesde rit in actie tegen de Russische wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov. Met een tijd van 1:10.22 bleef Vosté zo'n 2,5 seconden boven zijn Belgische record (1:07.75). Dat schaatste hij op 5 december vorig jaar in Salt Lake City. Kulizhnikov finishte in 1:08.87, ruim drie seconden boven zijn wereldrecord (1:05.69) uit 2020. Daarmee eindigde hij als elfde.

    Vorige week kwam de 27-jarige Vosté een eerste keer in actie in Peking. De in Friesland wonende Bruggeling eindigde toen teleurstellend 29ste op de 1.500 meter.

    Thomas Krol pakte olympisch goud in 1:07.92 voor de Canadees Laurent Dubreuil (tweede op 0.40) en de Noor Haavard Holmefjord Lorentzen (derde op 0.56).  

    De 29-jarige Nederlander veroverde eerder deze Spelen al zilver op de 1.500 meter achter zijn landgenoot Kjeld Nuis. Die won vier jaar geleden de 1.000 meter in Pyeongchang maar verdedigde zijn titel niet.

    Mathias Vosté.Beeld AP
  13. Deze Belgen komen vandaag in actie op de Winterspelen

    Drie wedstrijden om naar uit te kijken vandaag:

    • 9.30 - 10.40 uur: snelschaatsen 1.000m met Mathias Vosté

    • 13 uur: eerste run tweemans-bobslee met An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts

    • 14.30 uur: tweede run tweemans-bobslee met An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts

  14. 'Spelen zijn nachtmerrie voor de mensenrechten'

    Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de Olympische Winterspelen in China "een droom voor de Chinese president maar een nachtmerrie voor de mensenrechten".

    Tijdens een online persconferentie met vertegenwoordigers van de atleten haalde de organisatie vanmorgen fel uit naar de Chinese overheid. "Deze Spelen waren een droom voor het China van de Chinese president Xi Jinping, maar een nachtmerrie voor de mensenrechten", verklaarde Minky Worden, directeur bij Human Rights Watch. Ze wees op de mensenrechtenschendingen in China, zoals de vervolging van de Oeigoerse minderheden en had het over intimidatie van de atleten, Chinese censuur en wat ze omschreef als "de politisering van de Spelen".

    Voor langlauftopper en olympiër Noah Hoffmann "heeft het IOC zeker en vast de verkeerde keuze gemaakt door de Spelen aan Peking te geven". Volgens hem hebben "de communistische leiders van het land het evenement gebruikt om de mensenrechtenschendingen te verdoezelen en hun macht en aanzien op het wereldtoneel te legitimeren". "De internationale gemeenschap moeten ervoor zorgen dat we nooit meer in deze positie belanden", benadrukte hij. 

    Yaqiu Wang, senior China researcher voor Human Rights Watch, voegde eraan toe dat de Chinese regering tijdens de Olympische Spelen de mensenrechten is blijven schenden, "hetzij door misdaden tegen de mensen in Xinjiang (de Oeigoeren, red), hetzij door censuur in het olympisch dorp". 

    Volgens Noah Hoffmann sprak hij met heel wat atleten die hem hadden verteld dat ze hun mening wilden kenbaar maken "maar besloten dat niet te doen omdat ze het risico niet wilden nemen". 

  15. IOC-voorzitter Bach haalt uit naar entourage van Valieva

    Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), keek gisteren met pijn in het hart naar de prestatie van kunstschaatsster Kamila Valieva in de vrije kür. De 15-jarige Russin bezweek na alle heisa over haar positieve dopingplas onder de druk en greep als topfavoriete naast een medaille.

    "Je zag in haar prestatie de enorme druk die op haar schouders rustte. Door mijn eigen carrière weet ik wat het inhoudt met druk te moeten omgaan, maar dit was veel meer dan wat ik mij kan inbeelden", verklaarde de Duitser vrijdag tijdens een persconferentie in Peking. "Haar zien kraken op het ijs, wenen en proberen haar kür te beëindigen, was moeilijk. In elke beweging, in haar hele lichaamstaal, zag je de enorme druk. Ze had zeker en vast het liefst de ijsbaan verlaten en alles achter zich gelaten."

    Bach toonde geen begrip voor de entourage van de jonge Russin. Na afloop van haar mislukte vrije kür was op tv-beelden te zien hoe Valieva de volle laag kreeg van haar coach. "Hoe ze werd onthaald door haar entourage toen ze van het ijs kwam .... Het was ijskoud. In plaats van haar te helpen en te troosten. Je voelde de afstandelijkheid. Hoe kun je op zo'n manier omgaan met je atleet? Het geeft mij geen vertrouwen in haar begeleiders, wat er ook gebeurd is of wat er ook nog zal gebeuren. Hoe kun je op zo'n manier omgaan met een vijftienjarige?", vraagt Bach zich af. "Ik kan alleen maar hopen dat ze steun krijgt van haar familie, van haar vrienden om deze extreem moeilijke situatie te overwinnen. Laat ons hopen dat dit geen traumatische ervaring wordt voor zo'n jonge vrouw." 

    IOC-voorzitter Thomas Bach.Beeld EPA
  16. Freestyleskiester Eileen Gu verovert in halfpipe tweede olympische titel

    De Chinese freestyleskiester Eileen Gu heeft haar tweede gouden medaille veroverd op de Olympische Winterspelen. In het Genting Snow Park in Zhangjiakou was ze de beste in de finale van de halfpipe.

    Het achttienjarige fenomeen, dochter van een Amerikaanse vader en Chinese moeder,  kreeg voor haar tweede run een score van 95,25 punten. Daarmee bleef ze twee Canadezen voor, titelverdedigster Cassie Sharpe (90,75) en Rachael Karker (87,75).

    Beeld EPA

    Gu won eerder goud in de big air en zilver in de slopestyle. Ze is de eerste freestyleskiester die op dezelfde Winterspelen drie medailles wint in drie verschillende disciplines. 

    "Het is mijn grote doel jonge meisjes warm te maken voor deze sport. Ik hoop met mijn prestaties het freestyleskiën een boost te geven", reageerde een emotionele Gu, die in Californië werd geboren en ook een carrière heeft als model. Door haar prestaties en haar looks is ze enorm populair en groeide ze uit tot een van dé sterren op deze Spelen. 

    Beeld AFP
  17. Coach toont weinig begrip voor verslagen Valieva: 'Waarom heb je alles zo weggegeven?'

    De individuele competitie in het kunstschaatsen is voor topfavoriete Kamila Valieva op de Olympische Winterspelen in Peking uitgedraaid op een nachtmerrie. De amper 15-jarige Russin, die wegens dopingperikelen alle schijnwerpers op zich had, zakte na winst in de korte kür donderdag in de vrije kuur spreekwoordelijk door het ijs en viel nog naast het podium. Haar coach Eteri Tutberidze, die de reputatie heeft een harde tante te zijn, sprak haar pupil nadien streng toe.

    Valieva kraakte in de vrije kür onder de omstandigheden en ging enkele keren pijnlijk de mist in bij sprongen. De tiener droop na haar oefening zwaar geëmotioneerd af en wist meteen dat een topscore uitgesloten was. Bij haar coach kon ze echter niet echt op begrip rekenen. Op televisiebeelden is te horen hoe Tutberidze haar meteen streng toespreekt en daarbij weinig begrip voor de mindere vrije kür toont.

    "Waarom heb je alles zo weggegeven?", werpt Tutberidze de verslagen Valieva toe. "Waarom ben je gestopt met vechten? Leg me dat eens uit! Na de Axel (onderdeel van de kür, red.) gaf je het uit handen!"

    Kamila Valieva reageerde verslagen naast haar coach Eteri Tutberidze (l.) naar haar prestatie op het ijs.Beeld BELGA

    Het goud bleef desalniettemin in Russische handen en ging naar Anna Shcherbakova. Ook zilver was voor een Russin, Alexandra Trusova, die de beste score van de vrije kür neerzette. Loena Hendrickx eindigde als achtste.

    Ondanks een eerste en tweede plek bleef de finale nazinderen in het Russische kamp. De 17-jarige Trusova, die dus net de zilveren medaille had gewonnen, verloor voor de televisiecamera haar zelfbeheersing en riep verschillende keren "Ik haat deze sport!" "Nooit meer in mijn leven... Ik haat deze sport! Ik haat deze sport! Ik haat het allemaal... Ik ga niet (naar de prijsuitreiking, red.), ik wil niet gaan", vervolgde Trusova, die vervolgens op het officiële persmoment wat kalmer sprak. "Ik voelde een hoop emoties. Ik zal erover nadenken en later beslissen wat ik in de toekomst ga doen." PJB/

  18. Loena Hendrickx achtste, geen medaille voor Russische Valieva

    Loena Hendrickx is uiteindelijk achtste geëindigd in de vrije kür van de individuele competitie van het kunstschaatsen op de Olympische Winterspelen in Peking. Ze haalde een score van 136.70 en klokt af op een totaal van 206.79. "Ik ben ontzettend trots dat ik een olympisch diploma heb", reageeerde Hendrickx bij Sporza. "Het is te zot voor woorden. Ik kan nu zeggen dat ik bij de wereldtop hoor. Dat is zot voor het kunstschaatsen in België. Ik ben dus zeker trots. Top 8 is zeker al geslaagd, dat was ook mijn doel. De media hebben er een schepje bovenop gedaan, maar ik wist dat top 5 of zelfs top 3 niet haalbaar was."

    Opvallend: de Russische Kamila Valieva, de grote favoriete voor het goud in de discipline, eindigde slechts vierde na een teleurstellende prestatie, en grijpt zo net naast een medaille. Haar landgenotes, Anna Schcherbakova en Alexandra Trusova, pakken goud en zilver. De Japanse Sakamoto vervolledigt het podium.


    De 15-jarige Kamila Valieva maakte verschillende fouten tijdens haar vrije kür.Beeld AFP
  19. Loena Hendrickx voorlopig zesde met 206,79 punten

    Loena Hendrickx heeft in de vrije kür van de individuele competitie van het kunstschaatsen op de Olympische Winterspelen in Peking een score van 136.70 behaald. Ze klokt af op een totaal van 206.79. Voor haar eindklassering moet ze geduld hebben tot alle kunstschaatssters voor hun vrije kür op het ijs zijn geweest. Voorlopig staat ze op de zesde plek.

    Hendrickx plaatste zich dinsdag met de zevende score (70.09) in de korte kür voor de vrije kür. De niet onbesproken topfavoriete Kamila Valieva schudde toen al de dopingperikelen van zich af met de topscore (82.16). In de vrije kür kwam de Arendonkse tot een score van 136.70 (persoonlijk record van 145.53).

    In totaal sprokkelt Hendrickx 206.79 punten. Haar persoonlijke record, dat ze in november vorig jaar neerzette in de Gran Premio D'Italia, bedaagt 219.05. Vier jaar geleden schaatste de 22-jarige Hendrickx ook de finale in Pyeongchang. Daarin eindigde ze als zestiende. Voor haar eindklassering in Peking moet ze geduld hebben tot alle kunstschaatssters voor hun vrije kür op het ijs zijn geweest.

    Net als in de korte kür zijn in de vrije kür alle ogen gericht op de helemaal niet onbesproken topfavoriete Kamila Valieva. De 15-jarige Russin testte eind december positief op trimetazidine. Dat staat sinds 2014 op de verboden lijst van het wereldantidopingagentschap (WADA) omdat het de bloedcirculatie kan bevorderen. Volgens Valieva kwam ze met het product onvrijwillig in contact via medicatie die haar grootvader neemt. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) besliste haar niet uit competitie te nemen op de Winterspelen, zonder zich uit te spreken over de grond van de zaak. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigde wel dat de resultaten van de competitie onder voorbehoud staan (aangeduid met een asterisk), zou Valieva het podium halen. Ook vindt er dan geen bloemenceremonie plaats. 

    Valieva is op haar piepjonge leeftijd al de 'leading lady' van het internationale kunstschaatsen en heeft de wereldrecords in handen op de korte kür (90.45), vrije kür (185.29) en de gecombineerde score (272.71).

  20. Sandrine Tas eindigt 28ste op 1000 m: 'Iets speciaals zat er niet in'

    Snelschaatsster Sandrine Tas heeft haar 1000m-race tegen de Zuid-Koreaanse Park Jiwoo gewonnen. Ze zette een tijd van 1:18.79 op de tabellen en eindigde zo uiteindelijk 28ste. Goud is voor de Japanse Miho Takagi.

    Tas reageerde na afloop van haar race teleurgesteld. "Ik had er iets meer van verwacht", aldus de West-Vlaamse topskeeleraarster. "Het is moeilijk te verklaren waarom ik minder presteerde, misschien had ik gewoon een slechte dag. Een drama was het nu ook weer niet. Er staan voorlopig toch al twee schaatssters achter me in het klassement. De tijd was aanvaardbaar, maar je hoopt iets speciaals te doen en dat zat er niet in vandaag."

    De 1000 m was al Tas' derde nummer in Peking, na de 500 m (28ste) en de 1500 m (29ste). Zaterdag komt ze nog in actie op de massastart. "Ik heb nu maar één dag tussen vandaag en mijn komende race. De focus ligt nu op herstel en op het trainen van de snelle bochtjes. Ik ben er klaar voor en heb er zin in."

    Sandrine Tas.Beeld EPA
  21. Canadese ijshockeyvrouwen veroveren voor vijfde keer goud

    Canada heeft het goud veroverd in het ijshockey bij de vrouwen, de vijfde olympische titel al voor de Canadese ijshockeyvrouwen. In de finale versloegen ze de Verenigde Staten met 3-2.

    De Canadese ijshockeysters domineerden de wedstrijd en stonden al 2-0 voor na de eerste periode, via Sarah Nurse en aanvoerster Marie-Philip Poulin. Na de tweede periode stond Canada 3-1 voor dankzij Poulin, terwijl Hilary Knight de VS op het scorebord had gebracht.  Op het einde van de derde periode lukte Amanda Kessel nog de aansluitingstreffer, maar met nog zowat 12 seconden op de klok was het moeilijk voor de VS om de Canadese ploeg het goud te ontzeggen.

    Het was de zevende finale sinds het ijshockey voor vrouwen in 1998 op de Spelen geïntroduceerd werd en de zesde keer dat de Verenigde Staten daarin tegenover hun noorderburen stonden. Canada speelde alle finales.

    Canada's Marie-Philip Poulin en de rest van de Canadese hockeyploeg.Beeld AP
  22. IOC-voorzitter Bach spreekt VS-ploeg na ophef uitgestelde medailleceremonie

    Achtergrond is de positieve dopingtest van de vijftienjarige Russische kunstschaatsster die haar land naar goud had geloodst. Ze testte eind december positief op het verboden trimetazidine. De positieve test raakte pas bekend na de finale van de landencompetitie, waardoor de medailleceremonie werd uitgesteld. Het Internationaal Sporttribunaal TAS besliste haar zondag niet uit competitie te nemen op de Olympische Winterspelen, zonder zich uit te spreken over de grond van de zaak. Het IOC besliste daarna geen podiumceremonies te organiseren, zou Valieva nog medailles veroveren. 

    De atletencommissie van he Amerikaans olympisch comité USOPC bekritiseerde die beslissing van het IOC scherp. Nu kwam het tot een ontmoeting met de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach. "De details blijven onder de deelnemers", aldus woordvoerder Adams. Bach wou met Team USA spreken "om te ervaren, wat ze echt willen, hoe ze zich echt voelen", aldus de woordvoerder.

    Het IOC zei dat de medailleceremonie pas kan plaatsvinden als de zaak volledig is uitgeklaard.


    Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach.Beeld Photo News
  23. Deze Belgen staan de komende dagen nog op het programma

    Het programma van de Belgen voor donderdag en vrijdag op de Olympische Winterspelen:

    Donderdag 17 februari

    9.30 uur: schaatsen - 1.000 m vrouwen (Sandrine Tas)

    11.00 uur: kunstschaatsen - vrije kür (Loena Hendrickx)

    Vrijdag 18 januari

    9.30 -10.40 uur: snelschaatsen - 1.000m mannen (met Mathias Vosté) 

    13.00 uur: bobslee - eerste run tweemansbob vrouwen (met An Vannieuwenhuyse/Sara Aerts)

    14.30 uur: bobslee - tweede run tweemansbob vrouwen (met An Vannieuwenhuyse/Sara Aerts)

    Beeld REUTERS
  24. Hanne Desmet grijpt net naast medaille in de finale op de 1.500 meter

    Shorttrackster Hanne Desmet, vorige week nog goed voor een bronzen plak, grijpt net naast een medaille in de finale op de 1.500 meter. Ze werd vierde na de Zuid-Koreaanse Minjeong Choi, de Italiaanse Arianna Fontana en de Nederlandse Suzanne Schulting.

    Lees meer.

    Beeld Klaas Jan van der Weij
  25. Hanne Desmet stoot door naar de finale op de 1.500 meter

    Hanne Desmet heeft zich nu ook geplaatst voor de finale op de 1.500 meter shorttrack. Komt er een tweede medaille bij voor Desmet? 

  26. Hanne Desmet plaatst zich overtuigend voor halve finale op 1.500 meter

    Shorttrackster Hanne Desmet, vorige week nog goed voor een bronzen medaille op de Winterspelen, heeft zich geplaatst voor de halve finale op de 1.500 meter - haar favoriet nummer. Ze eindigde in haar kwartfinale tweede, na de Nederlandse Suzanne Schulting.

  27. Wisselend succes voor Belgen bij de slalom

    Armand Marchant en Dries Van den Broecke hebben hun eerste run op de slalom afgewerkt en mogen straks starten op de 2de run, woensdag op de Olympische Winterspelen in het Chinese Peking. Ze hebben respectievelijk de 24e en 27e tijd achter hun naam. Sam Maes is uitgeschakeld. De Oostenrijker Johannes Strolz heeft de snelste tijd neergezet (53.92 seconden).

    Armand Marchant kwam als eerste van de drie Belgen in actie. Hij startte als 24e en finishte in een tijd van 56.13 seconden op de Ice River, goed voor de 24ste tijd (+2.21). Dries Van den Broecke, 40ste op de startlijst, kwam na 56.77 seconden over de meet. Hij heeft de 27ste tijd (+2.85).

    Armand Marchant.Beeld BELGA

    Sam Maes begon als 45ste, maar ging halfweg zijn run in de fout. Hij leek weg te glijden, waardoor hij van zijn lijn afweek. Hij finishte niet en mag dus niet door naar de 2e run.

    Maes en Van den Broecke wisten zondag niet te finishen in de eerste run van de reuzenslalom. Marchant paste vanwege een enkelblessure voor de reuzenslalom en de super-G, de slalom is zijn hoofddoel op de Winterspelen. De tweede slalomrun gaat om 6u45 Belgische tijd van start.

  28. Loena Hendrickx met 70,09 punten naar vrije kür, Valieva is ondanks dopingperikelen de beste

    Loena Hendrickx heeft zich als zevende voor de vrije kür geplaatst. De 22-jarige kunstschaatsster kreeg voor haar korte kür 70,09 punten, ruim onder haar persoonlijk record (76,25). Bij het tweede element van haar oefening moest ze een hand op het ijs plaatsen om niet te vallen.

    Kamila Valieva kwam de afgelopen week door dopingperikelen in het oog van de storm terecht, maar bezweek niet onder de druk. Met 82,16 punten kwam de 15-jarige Russische weliswaar niet in de buurt van haar wereldrecord (90,45 punten), maar het leverde haar wel de leiding op. Anna Scherbakova (80,20 ptn) werd tweede. De Japanse Kaori Sakamoto (79,84) voorkwam een volledig Russische top drie door Alexandra Trusova (74,60) van de derde plaats te houden. Ook de Japanse Wakaba Higuchi (73,51) en de Zuid-koreaanse You Young (70,34) gaan Hendrickx nog voor.   

    De vrije kür wordt donderdag (vanaf 11.00 uur Belgische tijd)  afgewerkt. Vier jaar geleden schaatste Hendrickx ook de finale in Pyeongchang. Daar werd ze zestiende. 

    Loena Hendrickx.Beeld EPA
  29. ‘Wat die Russen kunnen, dat snap ik niet’: Loena Hendrickx kent haar plaats, maar voelt zich sterker dan ooit

    De sprongkracht van sommige tegenstanders maakt een olympische medaille deze week vrijwel onbereikbaar, maar voor artisticiteit en choreografie kan iedereen in de leer bij Loena Hendrickx (22). ‘Laatst in Tallinn heb ik op mijn sokken getraind. Mijn bagage was zoekgeraakt.’

    Lees het volledige interview.

  30. Canadese vrouwen schaatsen naar goud in ploegenachtervolging

    De Canadese vrouwen Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann hebben goud veroverd in de ploegenachtervolging in het schaatsen op de Winterspelen van Peking.

    In de finale haalden ze het met een olympisch record (2:53.44) van Japan, dat 11.03 trager was. In de kleine finale klopte Nederland Rusland in de strijd om het brons. Ireen Wüst, Marijke Groenewoud en Irene Schouten klopten de Russinnen met ruim verschil. Het Nederlands team had eerder de halve finale verloren van Canada.

    Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais van het Canadese team vieren hun gouden medailles.Beeld EPA
  31. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  32. Kunstschaatsster Valieva reageert op heisa: 'Ik ben emotioneel uitgeput'

    Kamila Valieva is ondanks alle commotie rond haar persoon blij dat ze vandaag aan de korte kür kan deelnemen op de Winterspelen in Peking. “Ik ben tevreden, maar emotioneel wel uitgeput”, vertelde de 15-jarige Russische kunstschaatsster. “Het waren voor mij zware en vermoeiende dagen.”

    “Ik ga mijn uiterste best doen om mijn land zo goed mogelijk te verdedigen. Blijkbaar is dit een fase waar ik door moet”, vertelde Valieva de Russische staatstelevisie met tranen in de ogen. “Het zijn tranen van vreugde, maar ook een beetje van verdriet. Ik zit op een emotionele rollercoaster nu.”

    “Ik ben blij met al de steunbetuigingen die ik kreeg. Dat is erg belangrijk voor mij in deze moeilijke periode. Ik dacht even dat ik er alleen voor stond, maar mijn familie en beste vrienden zullen me nooit laten vallen.”

    Valieva testte op 25 december positief op het verboden product trimetazidine. Het Russische antidopingagentschap legde haar vorige week dinsdag een voorlopige schorsing op, maar na beroep van de kunstschaatsster werd die beslissing een dag later teruggedraaid, waardoor ze op de Spelen kon blijven. Het IOC, het Wereldantidopingagentschap WADA en de Internationale Schaatsunie ISU tekenden vervolgens beroep aan tegen het opheffen van die schorsing. De bal kwam zo in het kamp van het Internationaal Sporttribunaal TAS te liggen. Na een hoorzitting beslisten drie rechters maandag haar geen voorlopige schorsing op te leggen.

    Beeld Photo News
  33. Gu grijpt in slopestyle naast tweede olympische goud

    De Chinese Eileen Gu heeft nipt naast een tweede gouden medaille gegrepen. De achttienjarige Chinese met Amerikaanse roots eindigde in de finale van de slopestylecompetitie in het freestyleskiën met 86.23 punten op de tweede plaats, na de Zwitserse winnares Mathilde Grémaud. Voor haar leverde een score van 86.56 de gouden medaille op. Het brons was voor de Estse WB-leidster Kelly Sildaru, maandag nog de beste in de kwalificaties. Eerder op deze Spelen veroverde de in eigen land immens populaire Eileen Gu reeds goud op de big air in het freestyleskiën. Later komt ze nog in actie op de halfpipe. 

    Lees ook dit portret van Eileen Gu: Ze groeide op in de VS, maar nu palmt ‘sneeuwprinses’ Eileen Gu Chinese harten in

    Beeld AFP
  34. Marchant kan deelnemen aan slalomcompetitie

    Alpineskiër Armand Marchant zal woensdag aan de start verschijnen van de slalom op de Olympische Winterspelen. Dat heeft het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) bevestigd. Marchant paste vanwege een enkelblessure voor de super-G en de reuzenslalom op de Spelen. Hij wou geen risico's nemen met het oog op de slalom, zijn hoofddoel. Marchant verdraaide eind januari zijn linkerenkel op de wereldbekermanche in het Oostenrijkse Schladming.

    Woensdag om 3.15 uur Belgische tijd staat de eerste run van de slalom bij de mannen op het programma in het Yanqing National Alpine Skiing Centre. De tweede slalomrun gaat om 6.45 uur van start. Ook Sam Maes en Dries Van den Broecke nemen deel aan de slalom. Zij wisten zondag niet te finishen in de eerste run van de reuzenslalom.

  35. Dat Valieva's positieve controle pas tijdens Spelen bekend werd is 'niet schuld van Rusada'

    Dat de positieve controle van de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva pas tijdens de Winterspelen bekend werd, is "niet de schuld van het Russische antidopingagentschap". "Wij hebben het staal ruim op tijd naar het laboratorium in Stockholm gezonden", verklaarde het Rusada vandaag.

    Het positieve dopingstaal werd al op 25 december afgenomen, maar pas op 7 februari werd het resultaat meegedeeld. Volgens het Wereldantidopingagentschap kwam dat omdat het Rusada het staal niet als prioritair gemarkeerd had, waardoor het labo in Stockholm, dat door een coronagolf met personeelstekort kampte, er geen voorrang aan gaf.

    "Het labo heeft ons inderdaad geïnformeerd dat de analyse vertraging op zou lopen ten gevolge van tal van coronabesmettingen bij het personeel", zegt het Rusada. "Maar men vertelde er ons toen wel bij dat de analyse prioritair zou gebeuren en het resultaat voor eind januari bekend zou zijn."

    Meer details kan het Rusada niet vrijgeven "om het onderzoek en de belangen van de betrokken partijen niet te schaden".

  36. Baas Wereldantidopingagentschap: 'Mensen die kinderen doperen, verdienen celstraf'

    De Russische kunstschaatsster Kamila Valieva kan dinsdag ondanks een positieve dopingcontrole haar kansen op de Spelen verdedigen, maar als het onderzoek afgerond is, dreigt ze een eventuele medaille wel nog kwijt te spelen. WADA-baas Witold Banka beloofde bovendien "een diepgaand onderzoek" naar de entourage van de nog maar 15-jarige Valieva.

    "Kinderen doperen is immers boosaardig en onvergeeflijk", vertelde de voorzitter van het Wereldantidopingagentschap maandag. "'Dokters, coaches en anderen die doping voor minderjarigen toegankelijk maken, zouden levenslang geschorst moeten worden. En persoonlijk vind ik ook dat ze een gevangenisstraf verdienen."

    De dopingzaak is nu in handen van het Russische antidopingagentschap, als het WADA niet tevreden is met de uitkomst, kan het in beroep gaan bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

    De Russische kunstschaatsster Kamila Valieva.Beeld Photo News
  37. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief. Zo hoeft u niets te missen.

  38. Amerikaanse en Canadese ijshockeyvrouwen spelen traditionele finale

    De Amerikaanse en Canadese  ijshockeyvrouwen strijden donderdag om olympisch goud op de Spelen in Peking. In de halve finales schakelden de Amerikaanse titelverdedigers vandaag in Wukesong Finland met 4-1 uit. Canada  zette Zwitserland met 10-3 opzij.

    Het wordt de zevende finale sinds het ijshockey voor vrouwen in 1998 op de Spelen geïntroduceerd werd en het is de zesde keer dat de Verenigde Staten daarin tegenover hun noorderburen staan. Zweden, dat in 2006 de Verenigde Staten uit de finale hield,  is de vreemde eend in de bijt. De Verenigde Staten veroverden in 1998 de eerste titel en herhaalden dat succes twintig jaar later in Pyeongchang. Tussendoor kroonde Canada zich vier keer op rij tot olympisch kampioen. 

    Claire Thompson (42), Natalie Spooner (24), Sarah Nurse (20) en Micah Zandee-Hart (28) van de Canadese hockeyploegBeeld AP
  39. Oostenrijkse mannen winnen goud in het schansspringen

    De Oostenrijkse schansspringers, onder leiding van Manuel Fettner,  zilverenmedaillewinnaar op de normale schans, hebben de teamcompetitie gewonnen in Peking. Het zilver was voor Slovenië, het brons voor Duitsland.

    Fettner, Stefan Kraft, Daniel Huber en Jan Hörl verzamelden 942,7 punten en bezorgden Oostenrijk zo de derde olympische titel  (na 2006 en 2010) in de discipline. In 2014 in Pyeongchang gingen de Noren met het goud aan de haal. Ondanks dat ze met Marius Lindvik de olympische kampioen op de grote schans in de rangen hadden, werden ze nu pas vierde. Het Japan van Ryoyu Kobayashi, winnaar op de gewone schans en tweede op de grote, moest zich tevreden stellen met de vijfde plaats.

    Stefan Kraft, Daniel Huber, Jan Hoerl, en Manuel Fettner van Oostenrijk.Beeld EPA
  40. Evy Poppe strandt in kwalificaties big air

    Snowboardster Evy Poppe heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de big air.

    De jury gaf de 17-jarige Poppe een score van 60.75 voor haar tweede run. Ze verbeterde zo haar score van de eerste run (44.00), waarin ze dezelfde sprong uitvoerde. Haar derde run leverde haar echter slechts 21 punten op, waarmee ze tot een totaal van 81.75 en een 24ste plaats kwam. De beste twee resultaten op verschillende sprongen worden opgeteld om tot het eindresultaat te komen. Voor de finale was een plaats in de top twaalf nodig.

    De Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski Synnott kwam met 176.50 punten als beste uit de kwalificaties, voor de Japanse Kokomo Murase (171.00) en Reira Iwabuchi (158.50). Voor een stek in de top twaalf was een score van 127.50 nodig.

    Poppe in actie.Beeld Photo News