Rector UAntwerpen over seksueel grensoverschrijdend gedrag: "Vorig jaar 5 meldingen bij onze externe bemiddelaar"

Vorig jaar kwamen er 5 meldingen binnen over seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de Universiteit Antwerpen. Die meldingen werden gedaan bij een externe bemiddelaar. "Wij werken daar al jaren mee samen", zegt rector Herman Van Goethem. Hij reageert daarmee op een voorstel van psychiater Peter Adriaenssens om een onafhankelijk meldpunt op te richten, buiten de universiteiten. 

De afgelopen weken kwamen verschillende feiten naar boven van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan universiteiten en hogescholen. Psychiater Peter Adriaenssens pleit daarom voor een onafhankelijk meldpunt, buiten de instellingen. De Universiteit Antwerpen zegt dat nu al in haar procedure de mogelijkheid voorzien wordt om een externe bemiddelaar te raadplegen.

"Wij werken concreet met Mensura", zegt rector Herman Van Goethem. "Dat wordt als aanspreekpunt ook heel duidelijk vermeld. Vorig jaar waren er zo 5 meldingen van feiten die kunnen omschreven worden als seksueel grensoverschrijdend gedrag."

De Universiteit Antwerpen heeft 6000 personeelsleden, er is dus altijd wel iets

Herman Van Goethem, rector UAntwerpen

De rector is het dan ook eens met Adriaenssens. "Wij werken al jaren met externe partners. Die zijn misschien wel beter geplaatst in een aantal gevallen om intern te begeleiden. De klager dringt ook heel vaak aan op discretie en dat zijn of haar naam niet vermeld wordt. Dat maakt de aanpak nog veel complexer." 

Volgens de rector speelt ook de grootte van een organisatie een rol. "In grote organisaties zal je altijd met zulke dingen te maken hebben. De Universiteit Antwerpen heeft 6000 personeelsleden, er is dus altijd wel iets, dat is zeker zo. Er is dus grensoverschrijdend gedrag of seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook pestgedrag enzovoorts. Dat is een heel belangrijk aandachtspunt voor een organisatie."

Meest gelezen