Limburgse vlaai binnenkort door Europa erkend als streekproduct? Vlaanderen en Nederland starten samen procedure op

Vlaanderen en Nederland zijn samen gestart met de procedure om de Europese erkenning van de Limburgse Vlaai aan te vragen. Het gaat om de erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding. Zo’n erkenning als streekproduct kan enkel voor een landbouwproduct, levensmiddel of wijn afkomstig uit een bepaalde regio en met grote bekendheid.

De Limburgse vlaai is een begrip, zowel in Belgisch- als in Nederlands-Limburg. Het gaat om een traditie die zeker tot de 12de eeuw teruggaat. Oorspronkelijk waren de vlaaien een luxeproduct voor op feestdagen. Maar intussen maakt de vlaai niet alleen deel uit van het Limburgse gastronomische erfgoed, maar wordt ze ook over de grenzen van de twee Limburgen erg gesmaakt. 

Wat is het geheim van een lekkere Limburgse vlaai?

Videospeler inladen...

“De Limburgse vlaai is een begrip, een lekkernij met een rijke traditie

Hilde Crevits, Vlaams minister van economie en landbouw

“De Limburgse vlaai is een begrip", zegt Vlaams minister Hilde Crevits. "Een lekkernij met een rijke traditie. Vlaanderen telt nu al zeven Europese erkenningen en we willen de vlaai er heel graag bij. Daarom starten we met onze Nederlandse collega's de procedure voor de erkenning op."

Maar die erkenning kan nog even op zich laten wachten want daarvoor moet eerst een hele procedure worden doorlopen. Het kan tot een jaar duren voor de Europese commissie uiteindelijk de koop doorhakt. 

De Limburgse vlaai is een verse goudbruin gebakken ronde taart met een diameter van minimum 10 cm en maximum 30 cm. De vlaai bestaat uit een bodem, vulling en eventueel een toplaag. De bodem van de vlaai is een gistdeeg die gevuld wordt met onder meer fruit, rijstpap, crème, suiker/ei vulling of een combinatie hiervan. De vlaai kan voor het bakken afgewerkt worden met een deksel, latjes of kruimels en suiker. De bodem heeft een dikte van maximum 1 cm na het bakken. Ze wordt steeds gebakken met vulling en toplaag.

Vlaanderen telt momenteel al zeven dergelijke erkenningen met het Brussels grondwitloof, het Liers Vlaaike, de Geraardbergse Mattentaarten, de Gentse Azalea, de Poperingse hopscheuten, Potjesvlees uit de Westhoek en de Vlaamse Laurier. 

Meest gelezen