Gouverneur Bank of England krijgt wind van voren na oproep aan de bevolking om geen loonsverhoging te vragen dit jaar

Net wanneer de inflatie hoge toppen scheert, heeft Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England de Britse bevolking opgeroepen om dit jaar geen loonsverhoging te vragen. De topman bij de Britse centrale bank krijgt nu onder meer kritiek van de Britse premier Boris Johnson.

De bal ging vorige week aan het rollen. Bailey zei in een interview met de BBC, na de rentevergadering van de Bank of England, dat werknemers dit jaar best niet naar een loonsverhoging vragen omdat “de economie tijd nodig heeft om te herstellen van de sterk stijgende inflatie.” Hij voegde eraan toe dat hogere lonen de inflatie verder de hoogte injagen.

Uitspraak botst op felle kritiek

“We moeten een matiging van de loonstijgingen zien. Dat is pijnlijk. Dat is gewoon zo. Maar het is nodig om ons door deze periode te slaan”, klonk het. De verklaring van de gouverneur van de Bank of England is hoe dan ook niet onopgemerkt gebleven. Critici vinden het ongepast om nu de werknemers aan te manen geen loonsverhoging te vragen. Ook zij gaan gebukt onder de torenhoge inflatie. De Britse inflatie kwam in december uit op 5,4 procent. Verwacht wordt dat het inflatiecijfer in april gaat pieken op 7,25 procent.

Een loonsverhoging helpt arbeiders en bedienden net om hun koopkracht ietwat te beschermen. Daar komt nog eens bij dat de oproep komt van iemand die een loon heeft dat 18 keer hoger ligt dan het gemiddelde inkomen van een voltijdse werknemer in het Verenigd Koninkrijk.

Johnson reageert

Een woordvoerder van Boris Johnson verwierp Bailey’s oproep tot loonmatiging en zei dat het niet de rol van de overheid is om “private bedrijven te adviseren over welke strategie ze moeten hanteren”.

Ook de vakbonden reageerden scherp op de uitspraken van de gouverneur. “Het is schandalig om de hardwerkende mensen die dit land door de pandemie hebben geholpen, te vertellen dat ze geen loonsverhoging verdienen”, liet Gary Smith, algemeen secretaris van de pan-industriële vakbond GMB, weten in een reactie aan CNBC. “Volgens Bailey moeten verzorgers, werknemers van de NHS (National Health Service), vuilnismannen, winkelpersoneel en anderen maar een enorme reële loonsverlaging slikken op het moment dat velen moeten kiezen tussen een warm huis en eten.”

(evb)

Meer