Gentse nachtleven vraagt Overlegcomité om over te gaan naar code oranje vanaf 14 februari

Het Gentse nachtleven roept het Overlegcomité op om de coronamaatregelen te versoepelen vanaf maandag 14 februari. Nu zit België in de strengste code rood, maar het nachtleven vraagt om over te gaan naar code oranje. Dat zou dan willen zeggen dat het nachtleven weer open kan. "Het heeft lang genoeg geduurd", vindt Tim Joiris van de Horecacel van UNIZO Oost-Vlaanderen.

Het Gentse nachtleven, waaronder de Overpoort, vraagt samen met de nightlife council van Gent om vanaf komende maandag, op Valentijnsdag, naar code oranje over te gaan. Die datum is niet toevallig gekozen: "Dan komen de studenten terug naar Gent na een lesvrije week, en ook naar de andere steden", legt Tim Joiris, voorzitter van de Gentse Tappers en de Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen uit. "Die beginnen aan hun tweede semester en willen uitgaan. Anders duwen we ze naar illegale kotfeestjes. Het is beter dat we hen laten uitgaan in veilige omstandigheden."

De nightlife council in Gent werd in 2021 in het leven geroepen. In die "council" zitten vertegenwoordigers uit het Gentse nachtleven, maar ook de nightlifecoach, de horecacoach en onafhankelijke experten rond geluid, inclusiviteit, druggebruik, nachteconomie, ecologie en andere gebieden.

104 weken dicht

Joiris vindt dat het lang genoeg geduurd heeft. "Het mag wel eens stoppen. Als je alleen al naar de discotheken en de danscafés kijkt, dan zijn die 104 weken dicht geweest. Amper 7 weken konden ze open gaan. Nu de cijfers weer zakken en positief evolueren moeten we stappen durven zetten. Als we het veilig doen, moet het lukken", zegt Joiris vastbesloten.

De studenten zitten er op te wachten, een groot deel van hun vrijheid is weggenomen

Tim Joiris, Horeca Oost-Vlaanderen

Er moet dringend een signaal komen vanuit de politiek, vindt hij, want de druk wordt hoog vanuit het studentenleven zelf. "Dat is enorm. We krijgen aanvragen voor feestjes, voor cantussen en dergelijke. Die mensen willen echt terug leven want een groot deel van hun vrijheid is weggenomen. Ze zitten er echt op te wachten."

Hoe kan het veilig?

Maar hoe zit het dan met uitgelaten studenten en de coronamaatregelen? "Dat is heel moeilijk. We kunnen wel blijven werken met het Covid Safe Ticket, maar we kunnen moeilijk de studenten laten zitten en zeggen: je mag niet dansen en je mag niet zingen. Zeker als ze een beetje gedronken hebben, dan is het het hek van de dam. Dat is verschrikkelijk moeilijk."

Je kan toch niet zeggen dat ze niet mogen dansen en zingen?
Tim Joiris, Horeca Oost-Vlaanderen

Joiris toont veel begrip voor de studenten: "Ik versta hen. Ik versta die jonge mensen." Hij beseft ook dat, van zodra de deuren van de cafés en andere horecazaken in het nachtleven weer opengaan, dat de studenten zullen binnenstromen. "Maar ik weet ook dat, of het code oranje wordt of niet, dat het feest zal zijn vanaf volgende week. Met of zonder de horecazaken. Daarom: laat ze het veilig doen bij ons."

Nooit meer dicht

Joiris heeft wel het gevoel dat de sector wordt gehoord. Maar dat is ook nodig, zegt hij: "Dit kan de start zijn voor een periode waarin we terug open gaan maar ook nooit meer dicht gaan." Hij hoopt ook op een evaluatie na twee jaar coronamaatregelen. "Een wit blad nemen en opschrijven welke maatregelen gevolgd zijn, wat we nu precies hebben gedaan, en welke niet goed waren. Ook voor de toekomst: hoe gaan we ermee omgaan als er nog eens een opstoot is of iets dergelijks gebeurt?"

Het Overlegcomité komt er weer aan, nu komende vrijdag 11 februari. Joiris weet dat de vraag om over te gaan naar code oranje op tafel ligt. "Maar of het zal lukken, dat weet ik niet. Dat zal afhangen van de politiekers en van de virologen."

Meest gelezen