Buurtbewoners Genkse brandweerschool mogen geen zelf geteelde groenten, eieren of kleinvee meer eten

GENK -

Wie in een straal van honderd meter rond de brandweerschool van het PLOT woont, krijgt binnenkort een brief in de bus met onder meer het advies geen zelf geteelde groenten, eieren of kleinvee te eten. De site is mogelijk historisch vervuild met PFOS en PFAS.

In Genk zijn er zes locaties waar mogelijk sprake is van historische vervuiling met PFOS en PFAS. De schadelijke stoffen zijn vooral terug te vinden in de oude types van brandweerschuim, dat gebruikt werd om brandende vloeistoffen mee te doven. Sinds 2013 wordt dat type schuim niet meer gebruikt, maar op oefenterreinen en op plaatsen waar ooit grootschalige branden plaatsvonden, zijn er mogelijk grondverontreinigingen. Het gaat hier om de oude brandweerkazerne in het centrum van Genk, de nieuwe kazerne in Winterslag, het oefenterrein aan de Horizonlaan in Zwartberg, bij Fro d’O aan de Eikelaarstraat, Ipack in de Slingerweg en Aperam aan de Swinnenwijerweg in Genk. Voor de brandweerschool aan de Horizonlaan is het oriënterend bodemonderzoek van OVAM inmiddels bezorgd aan de stad Genk en het PLOT. “Het PLOT moet nu een beschrijvend onderzoek uitwerken dat tegen het einde van het jaar klaar is”, zegt burgemeester Wim Dries. 

LEES OOK. PFAS in uw gemeente? OVAM onderzoekt deze risicoplaatsen

Grondwater

De stad Genk gaat nu de buurt informeren over de door OVAM geadviseerde maatregelen. Zo krijgen de bewoners een brief in de bus waarin staat dat kinderen niet mogen spelen op onverharde terreinen van de site, dat de verharde terreinen wekelijks schoongemaakt moeten worden en dat braakliggende grond afgedekt moet worden of dat voorkomen moet worden dat het verstuift. Met kiezel, boomschors of bodemdoek de grond afdekken of gras inzaaien kan een oplossing zijn. Aan de bewoners die in een straal van 100 meter rondom de site wonen, wordt gevraagd geen zelf geteelde groenten, eieren van eigen kippen of zelf gekweekt kleinvee te eten. Ook zelfgemaakte compost mag niet meer gebruikt worden om te voorkomen dat losse grond wegwaait.

Bewoners krijgen ook het advies om regelmatig hun handen te wassen en hun woning regelmatig te poetsen. Voor mensen die in een straal van 100 tot 500 meter rond de vervuilde site wonen, gelden de maatregelen niet. Wel wordt aan hen gevraagd geen grondwater te drinken, dat niet te gebruiken om de tuin te besproeien of zwembadjes mee te vullen. Je auto ermee wassen of je toilet ermee doorspoelen mag dan weer wel. Ten westen van de site gaat het vooral om de omgeving van de Meeuwerstraat, de Peerdsmeer, de Halwijerstraat, de Stokeikstraat en de Eindstraat. Aan de oostelijke kant liggen vooral bedrijven en in het zuiden van de brandweerschool gaat het om de Marcel Habetslaan, een stukje van de Koning Boudewijnlaan, de Priemstraat en de Koolmijnlaan. De adviezen gelden tot alle resultaten van de vervuiling gekend zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer