Volgens Macron is een oplossing voor het dispuut tussen Oekraïne en Rusland mogelijk

De Franse president Macron fungeert momenteel als bemiddelaar in het aanhoudend conflict tussen Rusland en Oekraïne. Gisteren ging hij langs bij Russisch president Poetin, vandaag stond de koffie gereed bij Oekraïens president Volodimir Zelenski. Verdere onderhandelingen over de situatie zijn noodzakelijk, maar zeker mogelijk, aldus de Franse president.

Het is opvallend dat Macron net nu de grote vredestichter lijkt te zijn in het conflict. Zeven jaar geleden, toen Rusland de Oekraïense Krim annexeerde en de oorlog uitbrak in de Oost-Oekraïense regio Donbas, was Frankrijk ook al onderhandelaar van dienst.

Geen verslechtering noch escalatie

Gisteren was de Franse president uitgenodigd bij Vladimir Poetin, waar hij plaats nam aan de (meterslange) tafel, tegenover de Russische leider. Na afloop verklaarde hij aan de pers dat hij “heeft kunnen bekomen dat er geen verslechtering noch escalatie zal plaatsvinden” in de huidige crisis.

Hij beschouwde de vijf uur durende onderhandelingen met Poetin dan ook als gelukt. Ook Poetin was tevreden met de gesprekken, en noemde “een aantal van Macron’s ideeën nuttig om een gespreksbasis te vormen.” Na de uitspraken van die laastgenoemde moest het Kremlin wel even corrigeren: de Russische president heeft niet beloofd dat er geen militaire initiatieven kunnen komen in de buurt van Oekraïne.

Toch betekent dit niet meteen dat de NAVO op haar lauweren mag rusten. De situatie doet denken aan 1938, toen de Britse premier Neville Chamberlain een vredesakkoord sloot met Adolf Hitler en die laatste verbood Tsjechoslowakije te annexeren. Enkele dagen later veegde Hitler hieraan zijn voeten en tegen 14 maart 1939 was heel Tsjechoslowakije aangesloten bij Nazi-Duitsland. De Tweede Wereldoorlog startte niet veel later.

Naar Oekraïne

Toch vertrok Macron met een gerust hart naar Oekraïne. Daar had hij vandaag een onderhoud met president Zelenski. Na afloop van die gesprekken hielden beide leiders een gezamenlijke persconferentie, waar dezelfde boodschap werd herhaald: “we raken hier uit”.

Ondertussen vliegt Macron naar Berlijn, waar hij heeft afgesproken met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die de afgelopen dagen in Washington DC bij Amerikaans president Joe Biden vertoefde. Ook Andrzej Duda, de president van Polen, zal aanwezig zijn.

Verwacht wordt dat binnenkort een grote vergadering wordt aangekondigd in het Normandië-formaat. Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland kwamen namelijk op 6 juni 2014 – de zeventigste verjaardag van D-Day, de invasie in Normandië – voor het eerst bijeen, om de oorlog in de Donbas op te lossen. Die top zou één van de volgende dagen moeten plaatsvinden.

(mah)

Meer