Jan en Thomas vinden naaktbeelden op een harde schijf die gewist zou moeten zijn
© VRT

"Factcheckers" vindt gevoelige info op "lege" harde schijven: hoe hou je jouw gegevens wél geheim?

De ploeg van het Eén-programma “Factcheckers” kon bijna alle privégegevens terugvinden op harde schijven die ze uit tweedehandscomputers en laptops haalden. Via een simpele, gratis toepassing kan iedereen op die manier bestanden, video's en foto's, maar ook identiteits- of bankgegevens recupereren vanop oude harde schijven, zelfs als die gewist zijn. Wanneer criminelen aan deze gegevens zouden geraken, is het opletten voor identiteitsfraude.

Op de harde schijf van onze computers staat ons hele leven: e-mails, adressen, wachtwoorden, foto's en zelfs bankgegevens. Wanneer die computer wat ouder en trager wordt, doen we die weg. Soms wordt die dan ook verkocht of weggeschonken, veel mensen weten ondertussen dat het belangrijk is om dan de harde schijf te wissen, zodat niemand onze gegevens zomaar kan misbruiken. Maar bestanden zomaar wissen volstaat blijkbaar niet. 

BEKIJK - Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren ontdekken honderdduizenden documenten, foto's en video's op "lege" harde schijven:

Videospeler inladen...

Het blijkt zeer gemakkelijk om privégegevens terug te vinden op harde schijven van tweedehandscomputers. Om dat te bewijzen kochten factcheckers Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren via zoekertjessites vijftien tweedehandstoestellen. Hoewel de meeste verkopers ervan overtuigd waren dat de toestellen volledig gegevens gewist waren, konden de factcheckers op elf van de vijftien toestellen toch nog  privégegevens terugvinden.

Het geeft een raar gevoel om zomaar te neuzen in de persoonlijke gegevens van iemand die je helemaal niet kent
Thomas Vanderveken, presentator Factcheckers

Er bestaan heel wat gratis programma's waarmee je gemakkelijk de gegevens van een schijnbaar lege harde schijf terug kan halen. "Het klinkt misschien ingewikkeld, maar binnen de paar seconden kan je zo'n programma vinden en installeren", verduidelijkt Vanderveken. "Het kost wat tijd, maar je hoeft er zelf bijna niks voor te doen. Op 'start' klikken en wachten tot het programma klaar is met zoeken."

De factcheckers kochten vijftien computers, bij een ervan was de harde schijf niet gewist en drie toestellen waren kapot. Op de andere elf exemplaren was het geen probleem om de privégegevens terug te vinden. Het team van "Factcheckers" vond honderdduizenden documenten, waaronder cv's, facturen en vliegtuigtickets, maar ook privéfoto's, video's en zelfs rekeningnummers, wachtwoorden en kopies van bankkaarten en identiteitskaarten.

Jan Van Looveren maakt een computer open om de harde schijf eruit te kunnen halen.
© VRT

Oppassen voor identiteitsfraude

"Met alle gegevens die te vinden zijn op die harde schijven, zoals bankgegevens, identiteitsgegevens en facturen, kunnen criminelen gemakkelijk identiteitsfraude plegen", vertelt expert cybersecurity Sander Vanrapenbusch in "Factcheckers". "Ze kunnen dan bijvoorbeeld  onder jouw naam creditcards aanmaken, een hypotheek afsluiten of toegang krijgen tot je bankrekening." 

Identiteitsfraude komt ook steeds vaker voor. "Het was de meest voorkomende fraudepraktijk in 2020 en maandelijks worden zo'n 1.000 meldingen van identiteitsfraude gemaakt", aldus Vanrapenbusch.

Hoe wis ik mijn harde schijf dan wél?

"Gewoon bestanden verwijderen en je prullenbak legen volstaat niet", legt Vanrapenbusch uit. "Om er echt zeker van te zijn dat alles weg is, moet je een harde schijf eigenlijk een paar keer overschrijven met lege data." 

Ook om dat te doen bestaan er heel wat gratis toepassingen die je online kan vinden. "Die zullen ervoor zorgen dat de volledige schijf écht volledig gewist wordt", verzekert Vanrapenbusch.

Jan Van Looveren gaat over tot zwaardere middelen en vernietigt de harde schijf zelf met een hamer.
© VRT

Meest gelezen