Open VLD-voorzitter na commotie e-commerce: "Hoop dat Dermagne (PS) zich out als minister van werk en niet werkloosheid"

Egbert Lachaert, de voorzitter van de Vlaamse liberalen, heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat de federale regering vrijdag tot een akkoord kan komen rond e-commerce. PS-voorzitter Paul Magnette plaatste begin deze week ernstige vraagtekens bij het concept van e-commerce en nachtwerk. Maar Lachaert wijst erop dat er binnen de regering eigenlijk al een akkoord is. "Ik roep iedereen op om akkoorden te respecteren", zei de Open VLD-voorzitter in "Terzake".

E-commerce en een versoepeling van de regels rond nachtwerk in ons land lag al op tafel bij de begrotingsgesprekken in oktober vorig jaar. De liberale regeringspartijen willen nachtwerk - wat in België begint om 20 uur 's avonds - flexibeler maken om de concurrentie met buurlanden mogelijk te maken. Dat ligt bij de Franstalige socialisten van de PS moeilijk.

"Er ligt in de regering al een akkoord over e-commerce en wat we gaan doen", stelt Open VLD-voorzitter Lachaert. "We hebben een pallet van 30 maatregelen die we tijdens de begrotingsronde van vorig jaar afgesproken hebben om mensen echt te activeren."

Toch moeten een aantal cruciale punten - bijvoorbeeld over nachtwerk - nog afgeklopt worden. Dat PS-voorzitter Magnette begin deze week forse uitspraken deed over e-commerce (die hij later evenwel nuanceerde) deed het vertrouwen geen goed. "Af en toe worden er van buiten de regering heel straffe uitspraken gedaan over zaken die op de regeringstafel liggen. Dat maakt het moeilijker aan tafel. Dat gebeurde hier gisteren. Gelukkig wordt het vandaag rechtgezet", zei Lachaert daar gisteravond over in "Terzake".

Lachaert heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat er op de kern van de federale regering vrijdag wel degelijk een definitief akkoord kan gevonden worden over de hervorming van de arbeidsmarkt. "Want eigenlijk is het akkoord gesloten bij de begroting. Ik roep iedereen op om akkoorden te respecteren." Hij richt zich daarvoor tot PS-minister van Werk Pierre-Yves Dermagne: "Ik hoop dat hij zich echt out als minister van werk en niet als minister van werkloosheid".

Bekijk het gesprek met Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen