Pc of laptop verkopen: zo ben je zeker dat alle gevoelige informatie van je harde schijf verdwijnt

Uit een onderzoek van het VRT-programma Factcheckers blijkt dat het heel eenvoudig is om gevoelige informatie op een tweedehands computer opnieuw op te vragen, ook al is die info gewist door de oorspronkelijke eigenaar. Hoe kan je alle gegevens op je pc volledig verwijderen?

Je hebt een nieuwe computer op het oog en je wilt je oude toestel van de hand doen? Dat is niet zonder risico’s als je je harde schijf niet op de correcte manier hebt gewist. Uit een onderzoek van Factcheckers blijkt dat het heel eenvoudig is om met behulp van een gratis programma al die info opnieuw op te vragen. Op die manier kunnen mensen met slechte bedoelingen bijvoorbeeld toegang krijgen tot je bank- of identiteitsgegevens. Zo stel je jezelf onder meer bloot aan identiteitsfraude.

Formatteren is niet voldoende

Om te beginnen bestaat er een groot misverstand over het verwijderen van je gegevens. Veel mensen denken dat alle persoonlijke informatie met de horizon verdwijnt wanneer ze hun harde schijf formatteren. Maar dat is niet correct.

Wanneer je je harde schijf formatteert worden de gegevens wel verwijderd, maar dat heeft voornamelijk als doel om ruimte vrij te maken op je harde schijf. In principe worden enkel de referenties naar die bestanden verwijderd. Je laat eigenlijk aan je harde schijf weten dat die bestanden verwijderd mogen worden als er nieuwe bestanden bijkomen. Naarmate er meer nieuwe bestanden op je schijf komen, zal de pc de “geformatteerde bestanden” verwijderen.

Harde schijf vullen met nutteloze bestanden

Wanneer iemand zijn schijf formatteert om vervolgens de pc of laptop te verkopen, voegt die er doorgaans geen nieuwe bestanden meer aan toe. Die “verwijderde bestanden” kunnen dus nog geraadpleegd worden.

Gelukkig kan je er alsnog voor zorgen dat alle bestanden op je pc definitief worden verwijderd. Er bestaan namelijk (gratis) programma’s, zoals CCleaner, die je helpen om je harde schijf volledig op te schonen. Dergelijke tools vullen je harde schijf meermaals met willekeurige data of met een patroon van enen en nullen. Op die manier worden de oude bestanden verwijderd om plaats te maken voor die “nutteloze bestanden.” Die programma’s doen dat meermaals om zeker te zijn dat er geen persoonlijke info meer op je pc of laptop staat.

(evb)

Meer