Belga

Buschauffeur legt leerling met verstandelijke beperking zwijgen op met ducttape na incident op schoolbus

Een buschauffeur van een onderaannemer van De Lijn, die leerlingen uit het buitengewoon onderwijs vervoert tussen Leuven en Hoeilaart, heeft midden januari de mond en mogelijk ook de handen van een 16-jarige leerling met een verstandelijke beperking vastgekleefd met ducttape om hem te kalmeren tijdens de rit. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het is bevestigd aan onze redactie. De chauffeur kreeg intussen een sanctie opgelegd. De ouders van de jongeman hebben een klacht ingediend bij de politie.

"Wij betreuren heel erg dat dit gebeurd is en willen ons daarvoor uitgebreid excuseren", vertelt de woordvoerder van De Lijn, Karen Van der Sypen. "De chauffeur heeft niet ingegrepen op de manier zoals het hoort. De jongen gedroeg zich heel onrustig op de bus en de aanwezigheid van een leerlingenbegeleider kon de situatie niet veel beter maken. Daarop heeft de chauffeur geoordeeld dat de verkeersveiligheid en de veiligheid van de inzittenden in het gedrang kwam. Hij heeft de jongen daarop met de tape geïmmobiliseerd, maar dat is uiteraard niet hoe er dient ingegrepen te worden. Normaal gezien moet de chauffeur de bus in zo'n situatie langs de kant zetten en om versterking vragen", aldus de woordvoerder.

Beluister hier de reactie van schooldirecteur Damiaan Ovaere op Radio 2 Vlaams-Brabant.

"Andere leerlingen die op de bus zaten hebben ons verteld dat een buschauffeur met tape de mond van onze leerling heeft dichtgekleefd", bevestigt Damiaan Ovaere, de directeur van de Ter Bank school in Heverlee bij Leuven. "Ook zijn handen zouden mogelijk vastgemaakt zijn zodat hij die niet meer kon bewegen." 

Er was ook een leerlingenbegeleider aanwezig op de bus. "Hij heeft niet ingegrepen. Waarom is mij onduidelijk. Normaal gezien moet een begeleider zorgen voor de beste zorg voor de leerlingen en dat is hier helaas niet gebeurd." Volgens de directeur stelt de jongen het intussen goed. "Hij is gelukkig weer zijn vrolijke zelve."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Klacht bij de politie

De chauffeur - die voor een onderaannemer van De Lijn werkt - werd na het incident gesanctioneerd. Hij mag nog voor De Lijn blijven rijden, maar mag voortaan geen leerlingen meer vervoeren. Intussen hebben de ouders van de leerling een klacht neergelegd bij de politie. "We zijn het dossier nu aan het afwerken en nadien zal het worden overgemaakt aan het parket. Zij beslissen dan wat er verder moet gebeuren", legt Sébastien Verbeke van de politiezone Druivenstreek uit. Meer informatie wil de politie niet kwijt, "want het gaat om een minderjarige."

Meest gelezen