Argentijnen vrezen akkoord over terugbetaling staatsschuld

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben duizenden mensen deelgenomen aan protestacties tegen een akkoord dat de regering van het land over de terugbetaling van schulden met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft afgesloten. Gevreesd wordt dat het akkoord zwaar op de bevolking zal wegen.

De Argentijnse regering van de centrum-linkse president Alberto Fernandez heeft met het IMF een overeenkomst gesloten over een schuld van 44 miljard dollar, die het land onmogelijk kan terugbetalen.

De overeenkomst zorgt ervoor dat de schuldenlast van Argentinië wordt verlicht, maar daarbij krijgt het land wel een aantal voorwaarden opgelegd om bepaalde economische doelstellingen te halen.

Geschiedenis

“De regering van president Fernandez moet zich de Argentijnse geschiedenis goed voor ogen houden”, beklemtoonde Myriam Bregman, een politica van de arbeiderspartij Frente de Izquierda y de los Trabajadores (FIT).

“Alle akkoorden die het land de voorbije veertig jaar met het Internationaal Monetair Fonds heeft gesloten, hebben alleen maar chaos, structurele veranderingen, hyperinflatie en grote sociale crisissen veroorzaakt. De Argentijnse regering moet bewijzen op welke manier het akkoord nu een beter resultaat zal opleveren.”

Eind januari kondigde de Argentijnse president een akkoord met het muntfonds aan voor de terugbetaling van een lening van 44 miljard dollar die vier jaar geleden aan de regering van van zijn voorganger Mauricio Macri was toegezegd.

In de nieuwe overeenkomst heeft Argentinië zich ertoe verbonden zijn begrotingstekort geleidelijk terug te brengen van 3 procent vorig jaar tot slechts 0,9 procent over twee jaar. Volgens de Argentijnse regering heeft het akkoord geen gevolgen voor de sociale uitgaven of de economische groei. 

Inflatie en armoede

“De overeenkomst heeft echter niets te maken met de behoeften van het Argentijnse volk, maar met een onwettige en onbetaalbare schuld”, zeggen tegenstanders van de regering. Het akkoord moet nog worden bekrachtigd door het Argentijnse congres. Daar heeft de regeringscoalitie weliswaar de grootste fractie, maar kan er niet op een meerderheid terugvallen.

De Argentijnse regering hoopt de voorwaarden van het nieuwe financieringsprogramma voor het begin van de lente te kunnen vastleggen. Op dat moment moet Argentinië immers een schuld van 2,85 miljard dollar terugbetalen.

“Het land kan die verplichting echter onmogelijk nakomen”, verduidelijkte Martin Guzman, de Argentijnse minister van Economie, al.

Na drie jaar van recessie – waarvan de laatste twee in verband werden gebracht met de impact van de coronapandemie – kende de Argentijnse economie vorig jaar een sterk herstel. Gedurende de eerste elf maanden van het jaar kon het land een economische groei met 10,3 procent melden.

Tegelijkertijd moet Argentinië met een hoge inflatie blijven afrekenen. Vorig jaar was er sprake van een inflatie van 50,9 procent. Maar ook dit jaar wordt er van een stijging met 33 procent gewag gemaakt.

Ook de armoede blijft een bijzonder groot probleem. In Argentinië zou momenteel 40 procent van de bevolking in armoede leven.

(am)

Meer