Hoe klinkt een gitaar van 4.000 euro gemaakt van een bed, een kast en een deur uit de kringwinkel? 

Voor 4.000 euro kan je in de The Guitar Bar in Antwerpen een unieke akoestische gitaar kopen. "Ik maakte ze volledig zelf uit gerecupeerd hout dat ik vond in de kringwinkel", vertelt gitaarbouwer Stijn Kenens op Radio 2 Antwerpen. "Ik hoop dat ik de gitaar op een podium terugzie." 

Zeg niet zomaar gitaar tegen de laatste creatie van luthier Stijn Kenens. In zijn atelier in Hoboken bouwde hij een uniek instrument uit oude meubels van de kringwinkel. "Al het hout is gerecupereerd. De rug en de zijkanten van de gitaar zijn gemaakt van mahoniepaneeltjes van een kast. De hals was ooit de zijkant van een bed. De toetsbrug en het kopbeleg komen uit een binnendeur van notenhout, en de top heb ik gemaakt uit een balk van sparrenhout", zegt Kenens op Radio 2 Antwerpen. 

Wil je horen hoe de gitaar klinkt? Luister hieronder. 

Kenens is niet aan zijn proefstuk toe. In zijn atelier werkt hij ook aan een gitaar uit hout van gekapte bomen op de Antwerpse Leien. Het idee voor de kringwinkel-gitaar ontstond spontaan. "Mijn atelier is gevestigd in de Blikfabriek in Hoboken. Tot voor kort zat ook de kringloopwinkel in dit gebouw. Ik liep toen regelmatig langs het hoekje met gratis recuperatiemateriaal. Dat triggerde mijn creativiteit. En na een tijdje had ik voldoende hout verzameld voor een volledige gitaar." 

Ik hoop dat ik mijn gitaar uit oude meubels ooit op een podium terugzie

Stijn Kenens, gitaarbouwer

Handwerk voor 4.000 euro

Het unieke instrument van Stijn zal verkocht worden in de Antwerpse Guitar Bar. "Ik werk daar ook als gitaarhersteller. De eigenaar van de zaak was zo gecharmeerd door dit project, dat hij de gitaar graag wilde verkopen." 

Let op: de gitaar is niet voor ieders portefeuille. "Je moet rekenen dat ik hier in totaal toch twee maanden aan gewerkt heb. De gitaar zal zo'n 4.000 euro kosten. Dat is niet weinig maar een correcte prijs voor een handgemaakt instrument uit België. Bovendien heeft deze gitaar een uniek verhaal."

Stiekem hoopt Kenens dat zijn gitaar bij de juiste liefhebber terechtkomt. "Ik zou ze heel graag eens op een podium zien. Liever daar dan in de collectie van een verzamelaar thuis", besluit hij op Radio 2.

Meest gelezen