Premier De Croo over Oekraïne: "Je kan moeilijk onderhandelen met een geweer tegen je hoofd"

Tijdens een bezoek aan de Baltische republiek Estland heeft premier Alexander De Croo Rusland opgeroepen om de spanningen aan de grenzen met Oekraïne te verminderen. Op die manier zou een echte dialoog over veiligheid mogelijk moeten worden, aldus De Croo. De premier heeft in Estland de militairen van de Belgische F-16's bezocht die het luchtruim van de Baltische republieken beveiligen.

Ons land heeft op dit ogenblik vier F-16's gestationeerd in Estland. Die bewaken er samen met andere NAVO-vliegtuigen het luchtruim van de Baltische deelstaten Estland, Letland en Litouwen.

Vandaag kregen die militairen bezoek van premier Alexander De Croo (Open VLD). Die maakte van de gelegenheid gebruik om Rusland -een buurland van Estland- op te roepen tot het verminderen van de spanningen aan de grens met Oekraïne. 

De Croo steunt de plannen van de westerse landen om met Rusland een ernstige dialoog over internationale veiligheid in Europa te voeren, maar dat kan niet "met een geweer tegen je hoofd", aldus de premier. Hij verwijst daarbij naar de militaire opbouw van 130.000 Russische militairen in Wit-Rusland en langs de grens met Oekraïne.

Videospeler inladen...

De Croo werd tijdens het bezoek aan de luchtmachtbasis vergezeld door de Estse premier Kaja Kallas. Zij bedankte ons land voor de inspannningen om het luchtruim te beveiligen, maar waarschuwde tegelijk het Westen om geen te verregaande concessies te doen aan Rusland waarover we later spijt zouden krijgen. 

Ons land bewaakt het luchtruim in een beurtrol met andere NAVO-lidstaten omdat de Baltische republieken nauwelijks een luchtmacht hebben. De huidige missie in Estland loopt nog tot einde maart.

Op de drempel van Rusland

Estland is de meest noordelijke van de drie Baltische republieken en ligt niet zo ver van de Russische havenstad Sint-Petersburg. Er wonen iets meer dan 1,3 miljoen mensen in Estland. Esten zijn etnisch en cultureel verwant aan Finnen. 

Net zoals de andere Baltische republieken Letland en Litouwen was Estland lange tijd een knooppunt van handel tussen Noord-Europa en Rusland. Eeuwenlang werd het opgeslokt door het Russische tsarenrijk. In de jaren 20 en 30 waren die republieken een tijdlang onafhankelijk om dan opnieuw gedwongen deel uit te maken van de Sovjet-Unie. Na de val van het communisme en de Sovjet-Unie in 1991 werden die staten opnieuw onafhankelijk en nu zijn ze lid van zowel de Europese Unie als de NAVO.

Meest gelezen