Ex-manager van Anderlecht Van Holsbeeck dan toch vrijgelaten onder voorwaarden

Herman Van Holsbeeck, oud-manager van voetbalclub Anderlecht, mag onder voorwaarden worden vrijgelaten. Dat oordeelt de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Van Holsbeeck werd vorige maand aangehouden in het kader van een fraudedossier rond spelersmakelaar Christophe Henrotay, maar ging in beroep. 

Het fraudedossier rond spelersmakelaar Christophe Henrotay behandelt een aantal transfers die financieel niet correct zouden zijn verlopen. Eerder werden Henrotay en Van Holsbeeck al eens in verdenking gesteld omdat van Holsbeeck grote sommen zwart geld zou hebben ontvangen van Henrotay voor de transfer van Alexander Mitrovic en Chancel Mbemba naar de Engelse voetbalclub Newcastle, en die van Youri Tielemans naar AS Monaco. Beiden kwamen toen weer vrij onder voorwaarden.

Nieuwe elementen

Maar vorige maand doken nieuwe elementen op in de zaak. Het gaat dan vooral over spullen (bijvoorbeeld horloges) die Van Holsbeeck gekregen zou hebben van spelersmakelaars. Van Holsbeeck zou ook een uitnodiging gekregen hebben in de privéjet en het luxejacht van Henrotay. 

Andere betrokkenen in het dossier zouden ook nog meer in het vizier gekomen zijn. Van Holsbeeck werd opnieuw opgepakt en aangehouden. Het parket wilde dat Van Holsbeeck in de cel bleef om te voorkomen dat hij contact zou hebben met de andere verdachten in het dossier. Maar Van Holsbeeck ging daartegen in beroep.  

"Wij hebben het altijd eigenaardig gevonden dat er eventueel collusiegevaar zou zijn", reageert zijn advocaat Daniel Spreutels. "Hij mocht de afgelopen twee jaar iedereen contacteren en heeft dat nooit gedaan. Een gevaar van collusie was dus zeker geen realiteit voor mij."

Vrij onder voorwaarden

De Kamer van Inbeschuldigingstelling oordeelt nu dat Van Holsbeeck vrij mag worden gelaten onder voorwaarden. "Hij mag geen contact hebben met de andere personen in het dossier en moet de toelating vragen van de onderzoeksrechter om eventueel naar het buitenland te gaan", omschrijft zijn advocaat de voorwaarden. "Dat zijn normale voorwaarden, dezelfde als in het begin van het dossier."

Hij zal nu weer vechten om te bewijzen dat het niet waar is wat over hem wordt gezegd

Daniël Spreutels - advocaat Herman Van Holsbeeck

Advocaat Daniel Spreutels heeft nooit begrepen waarom Van Holsbeeck opnieuw aangehouden werd. Volgens hem zijn er geen nieuwe elementen in het onderzoek. "Wij hebben altijd beweerd dat de omstandigheden dezelfde waren, ik betwist dan ook dat het noodzakelijk was om hem aan te houden."

"Het was natuurlijk heel moeilijk voor hem, maar hij is altijd strijdlustig gebleven", voegt Spreutels nog toe. "Hij zal nu weer vechten om te bewijzen dat het niet waar is wat over hem wordt gezegd. Het waren vreselijke weken voor hem, ik ben blij te vernemen dat hij weer vrij zal zijn vandaag."

De zaak-Henrotay heeft niets te maken met "Operatie Zero", het grote voetbalschandaal rond spijtoptant Veljkovic. In die zaak draait het om de beïnvloeding van uitslagen van voetbalwedstrijden en ook om financiële fraude bij spelerstransfers. Ook daar is Van Holsbeeck in verdenking gesteld, het parket vroeg in het dossier voor hem en 56 anderen de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. 

Meest gelezen