Veroordeling 4 leden radicaal-rechtse groep Voorpost vervallen: hof van beroep verklaart zich onbevoegd 

Het hof van beroep in Antwerpen heeft zich onbevoegd verklaard in de zaak tegen vier leden van de extreemrechtse beweging Voorpost. De vier werden veroordeeld omdat ze tijdens een actie een spandoek bijhadden waarop de slogan "stop islamisering" stond, en onder die woorden waren vrouwen in boerka te zien. Het hof van beroep zegt nu dat het gaat om een drukpersmisdrijf, en dat moet voor assisen komen. De veroordeling van die vier leden van Voorpost vervalt daardoor. 

De correctionele rechtbank van Mechelen veroordeelde in mei vorig jaar 4 leden van de radicaal-rechtse beweging Voorpost. Ze droegen tijdens een actie het jaar voordien een spandoek met zich mee met daarop de woorden "stop islamisering", met daaronder de afbeelding van enkele vrouwen met een hoofddoek. 

Het parket meende toen dat zij zich met (vooral) hun spandoek schuldig maakten aan het aanzetten tot haat of geweld tegen de moslimgemeenschap. De correctionele rechtbank van Mechelen volgde eind mei vorig jaar dat standpunt en veroordeelde de vier tot zes maanden cel. Voor een van hen was de celstraf effectief, voor de drie anderen met uitstel. 

Het vonnis veroorzaakte heel wat protest bij politici van het Vlaams Belang. Enkele parlementsleden en kopstukken van de partij - waaronder voorzitter Van Grieken - kwamen op straat tegen het vonnis. Volgens hen hadden de Voorpost-leden enkel hun mening geuit. 

Drukpersmisdrijf

De vier Voorpost-leden gingen in beroep tegen de veroordeling in eerste aanleg. Ook het parket-generaal deed dat uiteindelijk. De advocaat-generaal vroeg aan het hof om zich onbevoegd te verklaren, of om de leden vrij te spreken bij gebrek aan bewijs. Hij noemde de zaak tijdens de behandeling voor het hof van beroep een "problematisch dossier", dat nooit voor de correctionele rechtbank had mogen komen. Hij meende namelijk dat het om een drukpersmisdrijf ging dat gericht was tegen een geloofsovertuiging en daarover kan enkel het hof van assisen oordelen.

Drukpersmisdrijven die door racisme of xenofobie zijn ingegeven, worden wél voor de correctionele rechtbank gebracht. "Maar de elementen van het strafdossier laten naar het oordeel van het hof niet toe om te stellen dat de door beklaagden gestelde handelingen waren ingegeven door racisme of xenofobie", klonk het in het arrest. Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken reageert enthousiast over het arrest, valt te lezen op Twitter:

Vonnis vervalt

Het hof verklaarde zich uiteindelijk onbevoegd om te oordelen over de inhoud van de zaak, omdat het over een drukpersmisdrijf gaat en er volgens de rechtbank ook niet voldaan is aan de voorwaarden (ingeving door xenofobie of racisme) om het drukpersmisdrijf toch te correctionaliseren. Het vonnis in eerste aanleg (en de bijbehorende straf) wordt daardoor hervormd en komt voorlopig te vervallen, laat een persmagistraat weten. 

Het initiatief is nu aan het openbaar ministerie om te bekijken of het de vier voor asissen wil (proberen te) brengen, de uiteindelijke beslising over een doorverwijzing naar assisen is uiteindelijk aan de kamer van inbeschuldigingstelling. Drukpersmisdrijven worden zelden of nooit voor het hof van assisen (waar een volksjury oordeelt over schuld of onschuld) vervolgd, omdat het een dure, omslachtige en tijdrovende procedure is. Ook zou het kunnen dat het openbaar ministerie voor een buitenvervolgingstelling gaat. 

Meest gelezen